Rusija koronavirus
Koronavirus u Moskvi Rusija Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Naučnici u Južnoj Africi objavili su da su otkrili novi soj kovida-19 sa vrlo visokim brojem mutacija koji se krivi za „eksplonencijalni rast infekcija“. Nakon što je pola Evrope zaustavilo aviosaobraćaj sa nekoliko afričkih zemalja koje su prepoznate kao žarišta, SZO je večeras dao ime novom soju - Omikron, prema slovu grčkog alfabeta. Šta znamo do sada o novoj verziji korone?

PROČITAJTE JOŠ:

Koliko je zarazan novi soj?

Prve informacije ukazuju da je ovaj soj mnogo zarazniji od svih detektovanih do sada zahvaljujući velikom broju mutacija.

Profesor Tulio de Oliveira, direktor Centra za epidemijski odgovor i inovacije u Južnoj Africi gde je novi soj pronađen, rekao je da postoji „neobična konstelacija mutacija“ i da se „veoma razlikuje“ od drugih varijanti koje su kružile.

„Ova varijanta nas je iznenadila, ima veliki evolutivni skok i mnogo više mutacija koje smo očekivali. Jedna dobra vest je da se može otkriti PCR testom“, rekao je.

Na brifingu za medije, profesor de Oliveira je rekao da Omikron ima ukupno 50 mutacija i više od 30 na proteinu šiljaka, koji je meta većine vakcina protiv korone. Na domenu vezivanja receptora, odnosno delu virusa koji prvi ostvaruje kontakt sa ćelijama našeg tela, novi soj ima deset mutacija u poređenju sa samo dve kod Delta varijante koja je zahvatila svet.

Ovaj nivo mutacije je najverovatnije došao od jednog pacijenta koji nije bio u stanju da pobedi virus, piše BBC.

Da li novi soj zaista otporan na vakcine?

Postoji zabrinutost da je ovaj soj virusa radikalno drugačiji od originalnog koji se pojavio u Vuhanu u Kini. To znači da vakcine, koje su dizajnirane da spreče originalni soj, možda neće biti tako efikasne, piše BBC.

„Zabrinjava nas da bi ovaj virus mogao imati povećanu prenosivost, poboljšanu sposobnost širenja sa osobe na osobu, ali bi takođe mogao da zaobiđe delove imunog sistema“, rekao je profesor Ričard Lesels sa Univerziteta KvaZulu-Natal u Južnoj Africi.

Još je rano donositi jasne zaključke, ali već postoje znaci koji izazivaju zabrinutost.

Broj potvrđenih slučajeva novog virusa je 77 u provinciji Gauteng u Južnoj Africi, četiri slučaja u Bocvani i jedan u Hong Kongu (koji je direktno povezan sa putovanjem iz Južne Afrike). Izrael i Belgija su takođe prijavili slučajeve. Međutim, postoje tragovi da se varijanta još više proširila.

Čini se da ova varijanta daje neobične rezultate (poznate kao ispadanje S-gena) u standardnim testovima i to se može koristiti za praćenje varijante bez potpune genetske analize.

To sugeriše da je 90 odsto slučajeva u Gautengu možda već ova varijanta i da je možda već prisutna u većini provincija u Južnoj Africi.

Ali to nam ne govori da li se širi brže od Delta soja, da li je opasniji ili u kojoj meri može da izbegne imunološku zaštitu koja dolazi od vakcinacije. Takođe nam ne govori koliko će se varijanta proširiti u zemljama sa mnogo većim stopama vakcinacije od 24 odsto koliko je vakcinisanih sa obe doze u Južnoj Africi gde se novi soj prvi out pojavio.

Do sada bilo je nekoliko primera varijanti korone koje su na papiru izgledale zastrašujuće, ali to nisu bile u stvarnom svetu. Beta varijanta je izazvala zabrinutosti početkom godine jer je se smatralo da najlaše zaobilazi imuni sistem, ali se na kraju pokazalo da je Delta soj taj koji se brže širio i koji je zavladao svetom.

Dakle, za sada Omikron varijanta korone je u kategoriji koju SZO naziva „soj od interesa” ili „soj koji izaziva zabrinutost”, što znači da će je naučnici pažljivo pratiti.

Da li će nam biti potrebne nove vakcine?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga koliko su postojeće vakcine efikasne protiv novog soja, što naučnici tek treba da utvrde. Marija Van Kerkhova, šef Odeljenja za nove bolesti pri SZO-u, rekla je da je „zabrinjavajuće kada imate toliko mutacija i da to može da utiče na to kako se virus ponaša“.

„Biće nam potrebno nekoliko nedelja da shvatimo kakav uticaj ima ova varijanta na sve vakcine“, dodala je.

Vakcine Foto: OLIVER BUNIC / AFP / Profimedia

Profesorka Helen Ris iz Afričke regionalne tehničke savedotavne grupe SZO za imunizaciju je pozvala ljude da ne paniče.

„Trenutno pokušavamo da identifikujemo koliko je ovo rasprostranjeno. Biće mnogo posla u pogledu: da li je prenosiviji, da li čini vakcine manje efikasnim“, rekla je ona.

Gde se virus pojavio?

Novi soj detektovan je prvi put u Južnoj Africi.

Južnoafrički ministar zdravlja objavio je juče da je otkrivena nova varijanta koronavirusa za koju se za sada čini da se brzo širi u druge delove zemlje, prenosi CNN.

„U početku je izgledalo kao neka klaster epidemija, ali od juče su naši naučnici iz Mreže genomskog nadzora dobili naznaku da posmatraju novu varijantu“, rekao je Džo Fala, ministar zdravlja Južne Afrike, ističući da je trenutno nejasno gde se varijanta prvi put pojavila.

Pročitajte još:

Tokom današnjeg dana veliki broj zemalja EU zabranile su letove iz Južne Afrike, ali i još nekih afričkih država.

Austrija je danas pooštrila pravila za ulazak u zemlju. Ministarstvo zdravlja saopštilo je da se zabranjuje ulazak putnicima iz Južne Afrike, Lesota, Bocvane, Zimbabvea, Mozambika, Namibije i Esvatinija, zemlje koje su uvrštene u regione sa novim sojem.

Italija je uvela zabranu ulaska osobama koje su u poslednjih 14 dana posetile grupu južnoafričkih država, uključujući Južnoafričku Republiku.

Češka je, takođe, zabranila dolaske iz Južnoafričke Republike i drugih afričkih zemalja kako bi sprečila širenje nove varijante korona virusa, izjavio je češki ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek.

Indija je izdala savet svim državama da rigorozno testiraju i pregledaju putnike koji dolaze iz Južnoafričke Republike i drugih rizičnih zemalja zbog nove varijante korona virusa, a nakon što je ranije ovog meseca ublažila neka od ograničenja vezana za putovanja.

U kojim zemljama je novi soj prisutan?

Belgija je danas potvrdila prvi slučaj novog soja korona virusa, što je ujedno i prvi potvrđeni slučaj novog virusa u Evropi.

Nova varijanta virusa sa višestrukim mutacijama detektovana je kod putnice koja se vratila iz Egipta. Navodi se da je u pitanju mlada odrasla žena koja je razvila simptome 11 dana nakon putovanja u Egipat preko Turske. Belgijske zdravstvene vlasti navode da ona nije imala veze sa Južnom Afrikom, niti sa bilo kojom drugom državom na jugu afričkog kontinenta, ali da je imala visoko virusno opterećenje u vreme postavljanja dijagnoze.

Mlada žena je razvila simptome slične gripu, ali ozbiljnije. Nije prijavila nikakav nebezbedan kontakt, osim u svom domu, gde nijedan član nije imao simptome.

Prethodno, Izrael je potvrdio novi soj virusa. Zaraženi je Izraelac koji se vratio iz Malavija, a ministarstvo zdravlja saopštilo je da se sumnja da su još dve osobe zaražene tim sojem napomenuvši da se čekaju konačni rezultati testa.

Jedan slučaj potvrđen je i u Hong Kongu. Reč je o putniku iz Južne Afrike.

BONUS VIDEO: Razbijamo zablude o vakcinaciji – Nataša Bogunović: Kako teče lečenje vakcinisanih, a kako nevakcinisanih pacijenata

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram