Foto:Nova S

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović kaže da je ponuda Vlade Crne Gore Mitropoliji crnogorsko-primorskoj da se primena Zakona o slobodi veroispovesti obustavi neprimenjiva u realnosti, poručujući da će litije biti nastavljene.

Komentarišući izjavu premijera Duška Markovića o tome šta je sve nuđeno SPC, Perović je za Nova.rs rekao da je reč o krajnje neiskrenoj ponudi.

„Sve što nude je neprimenjivo. Ne može se suspendovati zakon, ne postoji zakonska mogućnost za to, a ne znamo ni šta tu može da uradi Ustavni sud. Strazbur rešava samo pojedinačna pitanja kad zakon počne da se primenjuje. Sve to što je ponudio je neprimenjivo. Možda lepo zvuči onome ko nije upućen“, naveo je otac rektor Perović.

Pročitajte još:

On je dodao da litije, kako smatraju crnogorske vlasti, nisu nikakva prepreka za pregovore, jer su se, kako je naglasio, pregovori vršili intenzivno i pre korone. Perović je naveo da je zloupotreba i dezinformisanje javnosti kada se kaže da je crkva najavom litija ugrozila pregovore.

„Pregovori su ugroženi samim tim što Vlada već primenjuje ovaj zakon. Litije će u nedelju biti organizovane kao izraz građanskog prava na prava na versko okupljanje i one bi u jednoj normalnoj državi trebalo da se odvijaju neometano“, poručio je otac Gojko.

Komentari

Svi komentari (4)