Foto:Nova S

Sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske i rektor Cetinjske bogoslovije, Gojko Perović, rekao je da je smrt mitropolita Amfilohija pre svega gubitak čoveka snažne vere.

„U skladu sa onom našom narodnom: ‘Pokojniku neka Gospod upokoji dušu u Carstvu nebeskom, a ostatku neka je nazdravlje’, ovde iz punih usta pred ovom svetinjom kažem da je ostatak za mitropolitom cela pravoslavna Crna Gora“, kazao je Perović

Pročitajte još:

„Ovo je veliki, teški dan za naš narod i Mitropoliju, za ukupno celu vaseljensku Pravoslavnu crkvu. Nije ovo gubitak samo jednog arhejereja, rukovoditelja crkvenih poslova, ovo je pre svega, pogotovo za nas koji smo ga bliže poznavali, gubitak čoveka snažne vere. Čoveka koji šta god da je radio i počinjao, nije se osvrtao na to kako je okolo – je li pogodan momenat, je li pogodno vreme, okolnosti… Na neki unutrašnji molitveni zov i na svoju molitvenost prepoznavao je momenat i kretao u posao, kao što su to radili i veliki sveti Božji ljudi. U skladu sa onom našom narodnom: ‘Pokojniku neka Gospod upokoji dušu u Carstvu nebeskom, a ostatku neka je nazdravlje’, ovde iz punih usta pred ovom svetinjom kažem da je ostatak za mitropolitom cela pravoslavna Crna Gora“, rekao je Perović novinarima ispred Cetinjskog manastira.

Podsetio je da su tri cetinjska mitropolita, Amfilohije, Sveti Petar Cetinjski i Petar II Petrović Njegoš, preminuli „u tri dana“.

Mitropolit Amfilohije Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

„Taj Božji znak koji nikako nismo mogli da isplaniramo, nego je Bog tako udesio, nas poziva na ono što su pozivali i mitropolitovi prethodnici – na mir, ljubav i jedinstvo najpre među pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori. Samim tim, ako se mi sjedinimo u ljubavi i bratstvu, onda je i sva Crna Gora sjedinjena u ljubavi i bratstvu. To je poziv današnjega dana“, poručio je Perović.

Kazao je da je Episkopski savet SPC u Crnoj Gori već ustanovio protokol kada su u pitanju dalja dešavanja.

„Ako Bog da, sutra ćemo ovde pred odrom mitropolita Amfilohija služiti Zaupokojenu liturgiju, a posle toga u 13 sati će biti ispraćaj njegovih zemnih ostataka u Podgoricu. U Podgorici će u 14 sati, mogu slobodno da kažem, biti svečani doček, jer u ovom tužnom momentu sve ovo što je mitropolit uradio i vjera kojom ga ispraćamo u onaj vječni život koji postoji i u koji vjerujemo je, između ostalog, i svečanost za crkvu. Svečanost jer pred sobom imamo svjedoka vjere, svjedoka vječnoga života. Svečani doček u 14 sati u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a u nedjelju, u devet liturgija koju će služiti partijarh srpski Irinej sa arhijerejima, poslije koje će biti obavljena i sahrana u Hramu“, kazao je Perović.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar