NLO, leteći tanjir, vanzemaljci
Foto: Shutterstock

Pentagon je ovih dana potvrdio autentičnost celog niza fotografija i videozapisa neidentifikovanih letećih objekata koje je snimila američka mornarica, a koji su procurili u javnost.

PROČITAJTE JOŠ:

Fotografije i videozapise predmeta u obliku trougla koji trepću i kreću se kroz oblake snimili su pripadnici mornarice, rekla je portparolka Pentagona Su Gof u izjavi za CNN.

Takođe je potvrdila da je osoblje mornarice napravilo i fotografije troje drugih neidentifikovanih letećih objekata – jednog u obliku kugle, drugog u obliku žira i jednog okarakterisanog kao „metalni balon“, prenosi Index.hr.

Ozbiljna viđenja danas se nazivaju UAP

Iako se u javnosti takva misteriozna viđenja uglavnom nazivaju NLO-ima, što znači neidentikovani leteći objekti, savremeniji izraz koji se koristi u američkim obrambenim i obaveštajnim krugovima je UAP, odnosno neidentifikovani vazdušni fenomeni.

NLO-i se u ozbiljnim krugovima uglavnom doživljavaju kao tema koja se povezuje sa teorijama zavjere o vanzemaljcima i pop kulturom. No UAP-ove, dokumentovana viđenja pojava koje ni vojni ni naučni posmatrači ne mogu lako identifikovati, obaveštajna zajednica shvata vrlo ozbiljno.

Ministarstvo obrane ipak ne otkriva puno

S druge strane, američko ministarstvo obrane (DOD) nije ponudilo nikakva dodatna tumačenja zabeleženih snimaka.

„Kao što smo već rekli, kako bi se održala operativna sigurnost i izbeglo otkrivanje informacija koje bi mogle biti korisne potencijalnim protivnicima, DOD ne raspravlja javno o detaljima promatranja ili ispitivanja prijavljenih upada u naše poligone ili u vazdušni prostor, što uključuje upade izvorno označene kao UAP“, rekla je Gof.

Piramida, žir, balon koji uleće u okean…

Na informativnim brifinzima između ostalog je predstavljen je i jedna snimak letelice u obliku piramide, koju je zabeležila posada broda USS Rasel na obali San Dijega 2019. godine.

Iako videozapis jasno prikazuje samo jedan objekt trouglastog izgleda, za koji se kaže da lebdi oko 210 metara iznad broda, izveštaj uključuje i tri neidentifikovane letelice koje u grupaciji lebde iznad plovila.

Tokom drugog viđenja posada broda USS Omaha primetila je sfernu letelicu kako uleće u okean i nestaje u vodi. Dokumentacija UAPTF-a sugeriše da se u početku smatralo da je letelica potonula, no naknadne pretrage područja podmornicom nisu otkrile postojanje olupine.

Niz drugih viđenja, koja je istog dana u martu 2019. zabeležio zvaničnik oružnog sustava F-18 kamerom svog ajfona, otkriva tri UAP-a viđena u blizini baze u Virdžiniji. Snimljeni objekti, nazvani „sfera“, „žir“ i „metalni balon“, mogli bi biti vremenski baloni ili strani špijunski dronovi, no dok se ne razreši misterija njihovih porekla i prirode, oni se vode kao UAP-i.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar