Foto.EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Bivši potpredsednik SAD Majk Pens odbacio je tvrdnje Donalda Trampa, koji je rekao da je Pens mogao da spreči da DŽozef Bajden postane predsednik prošle godine.

PROČITAJTE JOŠ:

U najjacem osporavanju dosad, Pens je rekao da Tramp nije bio u pravu kada je rekao da je on imao zakonsko pravo da preokrene tok izbora održanih u novembru 2020. godine, preneo je BBC.

„Predsednik Tramp nije u pravu. Nisam imao pravo da preokrenem ishod izbora. Izbor za predsednika pripada isključivo američkom narodu. Isto tako, trenutna potpredsednica Kamala Karis neće imati pravo da preokrene izbore kada ih pobedimo 2024. godine“, poručio je Pens.

U međuvremenu, republikanci su cenzurisali dvojicu svojih kongresmena (Liz Čenej i Adam Kincinger) zato što su istraživali nerede na Kapitolu od 6. januara 2021. godine, kada su Trampove pristalice upale u zgradu Kongresa, a tada je poginulo pet ljudi.

Republikanci su optužili Čenej i Kincingera da pomažu u gonjenju „običnih građana koji su bili umešani u legitimne političke proteste“.

Delovalo je da republikanci sugerišu da su nasilni politički protesti bili legitimni, ali je predsedavajuća stranke Rona Mekdenijel pojasnila da se izjava odnosila na „legitimne političke proteste koji nisu imali ništa povezano sa nasiljem na Kapitolu“.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar