Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Predsedavajuća Kongresa SAD Nensi Pelosi izjavila je večeras da će ova institucija pokrenuti proces impičmenta predsednika Donalda Trampa zbog njegove uloge u nasilnom upadu u Kapitol pre dve večeri, ako on odmah ne podnese ostavku. Američkom predsedniku Donaldu Trampu preostale su samo dve nedelje na funkciji predsednika, ali nakon napada izgrednika na američki Kapitol sve je više visokih zvaničnika koji žele da ga uklone sa položaja pre kraja mandata.

U pismu članovima Kongresa, Pelosi se pozvala na ostavku Ričarda Niksona zbog skandala „Votergejt“ kada su se pozivu na ostavku predsednika pridružili i republikanci.

Ona je poteze Donalda Trampa nazvala „užasavajućim napadom na našu demokratiju“.

Pelosi je juče, dan nakon što su Trampove pristalice izvršile napad na Kapitol, zatražila od potpredsednika Majka Pensa da se izjasni da li će se pozvati na 25. amandman kako bi Tramp bio uklonjen sa funkcije ili će, ukoliko on ne počne proces uklanjanja Trampa iz Bele kuće, pokrenuti impičment.

Američkom predsedniku Donaldu Trampu preostale su samo dve nedelje na funkciji, ali nakon napada izgrednika na američki Kapitol sve je više visokih zvaničnika koji žele da ga uklone sa položaja pre kraja mandata.

Uz sve brojnije pozive da bude uklonjen sa mesta predsednika SAD, Tramp je konačno osudio nasilje u kojem je pet osoba nastradalo, uključujući i jednog policajca, koji je bio član obezbeđenja Kapitola.

U videu objavljenom 7. januara, republikanski predsednik je obećao glatku i mirnu tranziciju vlasti na novozabranog predsednika Džoa Bajdena.

Ta izjava predstavlja preokret za Trampa, koji je izazvao podele i širio nepoverenje u izborni process insistirajući da je pobedio na izborima 3. novembra, uz tvrdnje da su birači prevareni uprkos tome što nije ponudio nijedan dokaz i činjenicu da su višestruke tužbe odbačene na sudovima u SAD.

Američka policija na Kapitolu saopštila je danas da je policajac Brajan Siknik umro od povreda zadobijenih na dužnosti tokom nereda u Vašingtonu, kada su Trampove pristalice, nezadovoljne rezultatima izbora, upale u Kongres

Jedna od ostale četiri žrtve nasilja i vandalizma u Kongresu je žena koja je bila među demonstrantima i na koju je pucao član obezbeđenja. Tri druge osobe umrle su od „hitnih medicinskih uzroka“, saopštile su vlasti.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

;

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare