Foto: Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Jermenski premijer Nikol Pašinjan poručio je građanima, besnim zbog gubitka Nagorno-Karabaha, da neće popustiti pred njihovih zahtevima i podneti ostavku.

Protesti u glavnom gradu Jermenije, Jerevanu, ne smiruju se od nedavne objave primirja u Nagorno-Karabahu. Jermeni smatraju da je primirje, koje je premijer potpisao sa predstavnicima Azerbejdžana, kapitulacija Jerevana i optužuju Pašinjana za izdaju.

Njegova kancelarija zauzvrat im je poručila da neće popustiti pod pritiskom demonstranata i da neće dozvoliti opoziciji da silom preuzme vlast, što je pomalo ironično budući da je Pašinjan na vlast došao „preko ulice“, odnosno posle višenedeljnih protesta.

Pročitajte još:

Više hiljada demonstranata prekršilo je zabranu okupljanja i policijski čas i okupilo se u centru Jerevana tražeći ostavku Pašinjana koji je, smatraju oni, predao Azerima teritoriju koju su osvojili u krvavom ratu 1990ih. „Nikol je izdajica“, uzvikivali su demonstranti.

Opozicione stranke – od kojih je samo jedna u parlamentu – uručile su mu ultimatum: „Podnesi ostavku do ponoći, ili…“

Pašinjanov šef osoblja odmah je uzvratio: „Nećemp dozvoliti kriminalnim elementima da dođu na vlast i koristićemo sve zakonite mere koje su nam raspolaganju da to uradimo. Nemojte sumnjati u to“.

Višenedeljni krvavi sukob u Nagorno-Karabahu, teritoriji na južnom Kavkazu koja je međunarodno priznat deo Azerbejdžana ali je pod upravom Jermena, završen je početkom nedelje primirjem kojem je kumovala Rusija.

Nadmoćnije azerbejdžanske snage pomognute Turskom pregazile su Karabah i desetkovale jermenske trupe zbog čega je Pašinjan bio primoran da pristane na primirje na osnovu kog su Azerbejdžanci zauzeli sve teritorije koje su izgubili od Jermena primirjem iz 1994. godine.

Sprovođenje primirja nadgledaće narednih pet godina 2000 ruskih mirotvoraca koji su već stigli u region, a Turska – koja nije učestvovala u posredovanju primirja, ali jeste u ratu na strani Azera- će zajedno sa Moskvom uspostaviti mirovni centar i na taj način nadgledati sprovođenje primirja, iako neće moći da stacionira svoje ljude u Karabahu.

Dok preganjanja zvaničnika oko uloge Turske u nadgledanju primirja traju, šef administracije Nagorno-Karabaha (Artsaha na jermenskom) pozvao je Jermene da ostanu u svojim domovima. „Nemojte se seliti iz Artsaha u Jermeniju. Ostanite da živite ovde“, poručile su jermenske vlasti Nagorno-Karabaha.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)