francuska izbori
Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

U prvom krugu održanom prošle nedelje, Makronovi centristi u koaliciji Zajedno i levičarska koalicija predvođena liderom radikalne levice Žan-Lika Melanšona osvojili su približno isti broj glasova, sa blagom prednošću za centriste.

U Francuskoj je danas do 17.00 glasalo 38,11 odsto birača u drugom krugu parlamentarnih izbora koji su neizvesni za centriste predsednika Emanuela Makrona jer se ne zna da li će vladajući savez osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu koji ima 577 poslanika, preneli su tamošnji mediji.

Prema istraživanju instituta Elab, sprovedenog za francusku televiziju BFM, radio RMC i “L“Ekspres“, očekuje se da u drugom krugu parlamentarnih izbora na glasačka mesta do zatvaranja birališta u 20 sati ne izađe 54 odsto birača, što je za više od tri odsto manje nego na izborima 2017. kada je procenat uzdržanih iznosio 57,36.

Broj apstinenata prema tim procenama, kako navodi BFM, ipak raste u odnosu na prvi krug parlamentarnih izbora, kada na glasačka mesta nije izašlo 52,49 procenata birača.

Na veću apstinenciju, kako dodaje francuska televizija, utiče i činjenica da se ove godine održavaju i predsednički i parlamentarni izbori, što tokom ranijih izbornih procesa nije bio slučaj.

BONUS VIDEO: Život Emanuela Makrona

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar