Viktor Orban Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Mađarski parlament odobrio je danas predlog zakona kojim se vladi premijera Viktora Orbana daju vanredna ovlašćenja tokom pandemije koronavirusa, bez postavljanja krajnjeg datuma njihovog isteka.

Za predlog zakona glasali su Orbanova stranka Fides i druge pristalice vlade, tako da je on usvojen sa 137 glasova „za“ i 53 „protiv“.

Za usvajanje predloga zakona bilo je potrebno 133 glasova, preneo je AP.

Opozicione stranke, međunarodne institucije i grupe građana kritikovale su predlog zakona, jer nema krajni datum isteka roka mogućnosti vlade da upravlja uredbama.

Pročitaj i:

On, takođe, uključuje mere protiv lažnih informacija koje su izazvale zabrinutost da bi vlada mogla da ih koristiti protiv nezavisnih medija.

„Vanredne mere povezane su sa pandemijom, njenim sprečavanjem, elimincijom i štetnim ekonomskim posledicama““, rekao je Čaba Domotor, zamenik ministra u Orbanovoj vladi.

„U ovoj situaciji se ne može proglasiti vremensko ograničenje jer nema nikoga … ko može da kaže na koliko meseci borbe moramo da se pripremimo““, istakao je on.

Mađarska je proglasila vanredno stanje 11. marta zbog širenja korona virusa, od kojeg je do sada zaraženo 447 osoba, dok je 15 osoba preminulo.