Francuska protest farmera Foto:Tanjug/AP Photo/Fred Scheiber

Francuski poljoprivrednici drugi dan blokiraju strateške saobraćajnice oko Pariza, a članovi Konfederacije seljaka blokiraju ulaze i u distributivne centre u Kavajonu u departmanu Vokliz, na jugu Francuske, prenosi BFM TV.

„Želimo da blokiramo logističke centre jer tražimo bolju raspodelu dodate vrednosti. Masovna distribucija je napravila veliki profit u prošlom tromesečju, a mi nikada ne vidimo ništa od toga. Tražimo od njih da povećaju naše otkupne cene bez povećanja cena za krajnje potrošače. Tražimo, zapravo, da smanje svoje marže. Ostaćemo koliko god bude potrebno“, rekao je predstavnik poljoprivrednika.

Francuska protest farmera Foto:EPA-EFE/FREDERIC SIERAKOWSKI

Generalna sekretarka sindikata CGT Sofi Bine izjavila je da razume bes oljoprivrednika. Bine je pozvala vladu da „preispita određeni broj pravnih mehanizama“ kako bi stavila tačku na spekulativne operacije sa prehrambenim proizvodima.

Francuska vlada sinoć je najavila da će danas biti preduzeti nove mere u korist poljoprivrednika. Portparolka vlade Priska Tevenot rekla je, nakon sastanka Saveta ministara, da će premijer Gabrijel Atal večeras primiti predstavnike francuskog poljoprivrednog sindikata FNSEA i članove udruženja Mladih poljoprivrednika, u prisustvu ministara poljoprivrede Marka Fenoa i ekološke tranzicije Kristofa Bešua, piše Figaro.

POGLEDAJTE JOŠ:

Francuski poljoprivrednici započeli su juče blokadu osam autoputeva koji povezuju Pariz sa ostatkom Francuske, a od prošle sedmice blokiraju puteve u delovima Francuske zbog vladinog poreza na gorivo za traktore, uvoza jeftinih poljoprivrednih proizvoda i niskih otkupnih cena, a traže i smanjenje poreza, kao i poljoprivrednici širom Evrope.

Poljoprivrednici u Francuskoj protestuju i zbog sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i izvoznika hrane, posebno zbog sporazuma sa južnoameričkim blokom Merkosur, koji je još u fazi izrade, a za koji tvrde da će takođe doprineti nelojalnoj konkurenciji na tržištu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar