Pariz
Pariz; Foto: - / Panthermedia / Profimedia

Francuska neće brzo ostaviti po strani spor sa Australijom nastao oko raskida ugovora o podmornicama, i razmatra sve opcije kao odgovor, poručio je danas francuski ministar za evropske poslove Klement Bone.

Pročitajte još:

„Naši odnosi su veoma komplikovani. Ne možemo da se ponašamo kao da se ništa nije dogodilo. Moramo da razmotrimo sve opcije“, rekao je francuski ministar novinarima uoči sastanka sa kolegama iz EU u Briselu, prenosi Rojters.

Bone je pozdravio podršku ministara spoljnih poslova EU na sastanku u ponedeljak, i istakao da je ovo pitanje EU, a ne samo problem Francuske.

Australija, SAD i Velika Britanija su 15. septembra sklopile bezbednosni pakt AUKUS, kojim Kanbera dobija tehnologiju da izgradi osam podmornica na nuklearni pogon.

Australija je nakon ulaska u pakt odustala od kupovine konvencionalnih podmornica od Francuske, a Pariz je saopštio da nije bilo nikakvog nagoveštaja o otkazivanju ugovora kada se francuski predsednik Emanuel Makron sastao sa australijskim premijerom Skotom Morisonom sredinom juna.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram