Foto: EPA-EFE/YONHAP; EPA EFE

Bura nakon potpisivanja pakta Aukus još se ne stišava, čak, čini se da se more tek uzburkalo. Besna Francuska opozvala je tokom vikenda ambasadore iz SAD i Velike Britanije nakon što su ove dve zemlje sklopile dogovor sa Australijom za nabavku nuklernih podmornica. Pariz, koji je tim dogovorom ostao bez desetina milijardi dolara, prvi put u istoriji povukao je svoje predstavnike iz Vašingtona. Za naredne dane najavljen je i sastanak Makron-Bajden kada bi dva predsednika trebalo da razgovaraju o diplomatskoj krizi kojoj se trenutno ne nazire kraj.

Pročitajte još:

Povlačenje ambasadora francuski šef diplomatije Žan-Iv le Drijan prokomentarisao je rečima da se „saveznici ne odnose jedni prema drugima sa takvom brutalnošću i takvom nepredvidljivošću“ i dodao da „zaista postoji kriza“. Drijan se nije tu zaustavio već je dodao da „postoje razlozi zbog kojih Francuska dovodi u pitanje snagu saveza (sa SAD i Velikom Britanijom)“, rekao je Le Drijan.

Francuska je sklapanjem pakta Auskus izgubila na desetine milijardi dolara. Različiti izvori navode različite cifre – od 60 do čak 90 milijardi dolara za 12 konvencijalnih podmornica na elektro-dizel pogon na čijoj izgradnji je Francuska već počela da radi. Koliki god da je ceh u pitanju, svakako je Pariz ostao bez velike svote novca, ali to nije jedini razlog zašto su Francuzi ljuti. Reč je i o načinu, a posebno trenutku u kojem je Australija saopštila Parizu da odustaje od ugovora.

Emanuel Makron Emmanuel Macron
Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Kako navodi „Gardijan“, australijska vlada zvanično je saopštila francuskoj vladi da odustaje od ugovora tek 15. septembra, svega nekoliko sati pre nego što će na video konferenciji Džozef Bajden, Boris Džonson i Skot Morison objaviti potpisivanje Aukus pakta, trojnog saveza koji je prvi čovek SAD tada ocenio kao „istorijski“.

Francuskoj nije samo zaboden nož u leđa, kako je dan kasnije izjavio Drijan, već je i ova zemlja ponižena u očima svetske javnosti. Jer, ako je reč samo o nuklearnim podmornicama, Francuska je to takođe mogla da isporuči Australiji, međutim nisu ni uzeti u obzir.

Naime, Francuska je jedna od sedam zemalja koja ima potrebnu tehnologiju za nuklearne podmornice. Čak prema navodima „Fajnenšl tajmsa“, Pariz je Australiji u junu nudio da naručene konvencijale podmornice pretvore u podmornice na nuklearni pogon, ali odgovora nije bilo.

Foto:EPA-EFE/LUKAS COCH AUSTRALIA

Kasnije, braneći odluku da se okrenu SAD i Velikoj Britaniji, australijski premijer Skot Morison izjavio je da je u junu rekao francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da postoje „vrlo stvarna pitanja o tome da li će sposobnosti konvencionalnih podmornica odgovoriti na strateške bezbednosne potrebe Australije u Indo-Pacifiku“, ali nije poznato zašto francuske podmornice na nuklearni pogon nisu bile opcija za Kanberu iako su jeftinije od američkih i britanskih.

Ko će više zaraditi?

Čini se da je odluka Australije više bila politička, posebno jer okretanjem ka SAD gube na još jednoj strani pored Pariza. Najveći trgovinski partner Australije je glavna meta Aukusa – Kina.

Australijska privreda imala je velike koristi od odnosa sa Pekingom. Izvoz u Kinu skočio je sa oko 3,6 milijardi dolara 2000. godine na više od 74 milijarde dolara do 2015. godine. Neki ekonomisti tvrde da je kinesko unosno tržište pomoglo u zaštiti Australije od recesije tokom globalne finansijske krize.

Pitanje koje se nameće je ko će najviše profitirati od Aukusa. Amerika će od ove saradnje svakako imati koristi u strateškom i vojnom smislu, ali kako stvari sada stoje, više novca mogla bi da zaradi Britanija.

Prema navodima američkih medija, podmornice koje stižu u australijsku flotu verovatno će se zasnivati ili na britanskim podmornicama „Astute“ koje je pravi kompanija „BAE Sistems“ ili na ekvivalentu američke mornarice klase „Virginia“ koje prave američki „General Dinamics Electric Boat“ i „Newport News Shipbuilding“.

„BAE Sistems“ je u prednosti, jer je ova britanska kompanija već angažovana na nekoliko projekata za australijsku mornaricu, a i cena njihovih podmornica je nešto niža od američkih, iako je tehnologija slična.

Aukus sporazum nije kratkoročan, tako da na stolu nije samo cena podmornica. S obzirom da Australija nema svoj nuklearni program, i u narednim godinama i decenijama SAD i Velika Britanija biće zadužene za održavanje i popravke.

BONUS VIDEO Vojne vežbe Rusije i Belorusije „Zapad 2021“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram