Paravojna grupa Vagner otvorila prvi zvanični štab u Sankt Peterburgu Foto:Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Lider ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin izjavio je danas da će njegova organizacija obučavati pripadnike i graditi utvrđenja u dva regiona Rusije koji se graniče sa Ukrajinom.

„Privatna vojna kompanija Vagner pomaže i pomoći će stanovništvu pograničnih teritorija (kod Ukrajine) da prođu obuku, kao i da izgradi objekte, pripremi ljude i organizuje svoje pripadnike“, rekao je Prigožin, prenela je služba za štampu njegove kompanije Konkord.

Prema njegovim rečima, ove nove aktivnosti počele su u ruskim regionima Belgorod i Kursk, koje su poslednjih meseci redovno na meti paljbe pripisane ukrajinskoj vojsci.

Prigožin je rekao da je cilj gradnja „objekata sa utvrđenjem i centri za obuku pripadnika u pograničnim regionima“.

„Ko želi mir, sprema se za rat. Uvek morate da budete spremni da branite svoju zemlju“, dodao je on.

Plaćenici grupe Vagner optuženi su od 2014. godine da služe interesima vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina u brojnim zonama sukoba, od Sirije do Ukrajine, preko Afrike i Južne Amerike.

Ta grupa je poslednjih meseci aktivno delovala na ukrajinskom frontu, kao podrška ruskoj vojsci. Grupa je optužena je da je obilazila ruske zatvore kako bi regrutovala zatvorenike da se bore u Ukrajini, u zamenu za smanjenje kazne.

Prigožin (61) u septembru je priznao da je osnovao paravojnu organizaciju posle godina poricanja. Ove nedelje se takođe pohvalio da je sprovodio operacije uticaja na izbore u SAD.

Vagner sada u Rusiji deluje potpuno otvoreno, a pre nekoliko dana je otvoren prvi štab u Sankt Peterburgu.

***

BONUS VIDEO: Ukrajinsko oslobadajanje Hersona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar