Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Rusija je sačinila detaljan plan za isključenje najveće evropske nuklearne elektrane sa električne mreže Ukrajine, rizikujući katastrofalan kvar njenih sistema za hlađenje, saznaje britanski Gardijan.

Svetski lideri su pozvali da se lokacija u Zaporožju demilitarizuje nakon što su se pojavili snimci vozila ruske vojske unutar elektrane, a prethodno su upozorili Rusiju da ne ugrožava ukrajinsku mrežu i da ne povezuje elektranu na rusku mrežu.

Ali, Petro Kotin, šef ukrajinske kompanije za atomsku energiju, rekao je u interjvuu za Gardijan da su ruski inženjeri već napravili nacrt za prebacivanje na osnovu planiranja u vanrednim situacijama, koje bi trebalo da se bori protiv prekida preostalih električnih priključaka.

„Predstavili su plan radnicima elektrane, a elektrana ga je predstavila nama. Preduslov za ovaj plan bilo je teško oštećenje svih vodova koji povezuju nuklearnu elektranu Zaporožje sa ukrajinskim sistemom“, rekao je Kotin u intervjuu za Gardijan.

On se plaši da ruska vojska sada cilja te veze kako bi scenario za vanredne situacije postao stvarnost. I Ukrajina i Rusija već nedeljama razmenjuju optužbe kada je reč o granatiranju Zaporožja.

„Upravo su počeli to da rade, počeli su novo granatiranje, samo da bi uklonili ove linije“, rekao je Kotin.

Ostale pretnje nuklearnoj bezbednosti u elektrani uključuju vozila koja su tako čvrsto zbijena u halama sa turbinama da bi vatogasci imali problema da im pristupe ako bi izbio požar, kao i kampanju terora protiv radnika koji su odlučili da ostanu u postrojenju na prvoj liniji fronta.

Jedan je na smrt pretučen, a drugi je teško povređen da mu je trebalo skoro tri meseca da se oporavi. Više od 200 njih je privedeno, rekao je Kotin.

Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Električni priključci elektrane su već u kritičnoj situaciji sa tri od četiri glavne linije koje ga povezuju sa ukrajinskom mrežom, a koje su pokvarene tokom rata. Tu su i dve od tri linije koje ga povezuju sa konvencionalnom elektranom, a koje su takođe u prekidu, rekao je on.

Ruski plan da ga potpuno isključi sa mreže povećao je rizik od katastrofalnog kvara ostavljajući ga zavisnim od jednog izvora električne energije za hlađenje reaktora.

„Ne možete odmah da pređete sa jednog sistema na drugi, morate da isključite sve na jednoj strani, pa da onda počnete da prelazite na drugu stranu“, rekao je stručnjak.

Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Tokom promene između mrežnih sistema, postrojenje bi se oslanjalo samo na rezervni dizel generator, bez dodatnih opcija ako to ne uspe. Posle samo 90 minuta bez struje, reaktori bi dostigli opasnu temepraturu.

„Tokom ovog isključenja, postrojenje neće biti priključeno ni na kakvo napajanje i to je razlog opasnosti. Ako ne obezbedite hlađenje, sat i po, već će se topiti“, rekao je on.

Rusija je preuzela kontrolu nad elektranom Zaporožje u martu, ali u njoj su i dalje ukrajinski radnici. Poslednjih nedelja raste uzbuna zbog ruskog upravljanja i pritisaka na Moskvu da dozvoli posetu inspektorima UN-a.

Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Kotin je rekao da bi inspektori UN-ove nuklearne straže mogli da budu u elektrani u roku od jedne ili dve nedelje, da provere bezbednost, nakon napretka u pregovorima sa Rusijom o poseti Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA.

Koton je zabrinut zbog opasnosti od požara od vozila upakovanih u turbinske hale, koje se nalaze pored dva reaktora koji su još u funkciji. Svaki požar bi mogao potencijalno da se proširi prema zgradama reaktora, gde bi požar imao katastrofalne posledice.

„Ova situacija je opasna ne samo za Ukrajinu, već za ceo svet, jer nikada ne možete reći kakvo će vreme biti i koji će biti pravac vetra“, naveo je Kotin.

On je pohvalio oko 9.000 radnika koji i dalje dežuraju u elektrani, od predratne snage od oko 11.000 njih. Mnogi su evakuisali porodice, ali su ostali na radnim mestima, zbog potrebe za veštim timom koji bi upravljao elektranom.

Foto: Handout / AFP / Profimedia

„U stvari, oni su heroji za nas, rade svoj postao u neverovatnim uslovima“, rekao je Kotin, koji dobro poznaje elektranu i njene radnike jer je tu proveo veći deo karijere. On se nada da će inspektiri moći da posete elektranu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Postoji napredak u pregovorima. Postoje samo modaliteti misije da se konačno dogovore i nakon toga će se ići. Zapravo video sam neke planove da bi trebao da odu krajem meseca“, rekao je.

On je uveren da će ukrajinski radnici koji se toliko žrtvuju moći da sačuvaju elektranu.

„U svakom slučaju, nećemo dozvoliti Rusija da dovedu svet do nuklearne katastrofe i učinićemo sve samo da elektranu vratimo pod našu punu kontrolu i da bezbedno i pouzdano upravljamo, kao i uvek“, zaključio je Kotin.

BONUS VIDEO: Nuklearna elektrana Zaporožje nakon granatiranja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar