Foto: EPA-EFE/YARA NARDI / POOL

Papa Franja je pozvao ne međunarodnu naučnu saradnju kako bi se otkrila vakcina za koronavirus, i kazao je da ona mora biti dostupna širom sveta.

Papa se u nedeljnom Angelusu, koji se zbog karantina emituje iz papske biblioteke umesto sa Trga Svetog Petra, zahvalio svima na svetu koji rade u esencijalnim delatnostima.

Pozvao je na međunarodnu saradnju kako bi svet mogao da se bori s koronavirusom koji je do sada zarazio gotovo 3,5 miliona ljudi i ubio više od 240.000.

„U stvari, važno je da ujedinimo naučne kapacitete, da na transparentan i nepristran način pronađemo vakcinu i lekove“, kazao je papa.

Papa je naveo da je takođe važno „jamčiti univerzalni pristup nužnim tehnologijama koje omogućuju svakoj zaraženoj osobi, u svakom delu sveta, da dobije nužno lečenje“.

Svetski lideri u aprilu su obećali da će ubrzati rad na testovima, lekovima i vakcini za Covid-19 te o tome podeliti saznanja i dostignuća, ali SAD nisu učestvovale u inicijativi koju je pokrenula Svetska zdravstvena organizacija (WHO).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar