Foto: EPA-EFE/VATICAN MEDIA HANDOUT

Dok traje pandemija koronavirusa, niko neće izgubiti posao u Vatikanu, rekao je papa Franjo u ponedeljak, čestitajući Božić 4.000 zaposlenih na Svetoj stolici i njihovim porodicama. Papa je u ponedeljak pozvao crkvene vođe da vode više računa o siromašnima i dugo je kritikovao njegovu sklonost "sukobu" koji je "samo gubljenje snage i prilika za zlo".

„Niko ne bi trebalo da ostane bez posla“ ili da prima smanjenu platu u ovo „teško“ i „teško“ vreme, dodao je papa. „Niko ne bi trebalo da trpi teške ekonomske posledice ove pandemije“, naglasio je on.

Najmanja država na svetu, koja je ostala bez mnogo prihoda – posebno onih unosnih od prodaje karata za muzeje Vatikana koji su trenutno zatvoreni – želi da u vreme epidemije kovida-19 isplati punu zaradu zaposlenima jer nema fond za nezaposlenost.

„Ovaj Božić je Božić pandemije, zdravstvene, ekonomske, socijalne, pa čak i crkvene krize koja je pogodila čitav svet“, rekao je papa ranije, čestitajući rimskoj kuriji (centralnoj administraciji crkve).

Papa je u ponedeljak pozvao crkvene vođe da vode više računa o siromašnima i dugo je kritikovao njegovu sklonost „sukobu“ koji je „samo gubljenje snage i prilika za zlo“.

Vraćajući se na jednu od svojih omiljenih tema, pozvao je prelate da se ograde od „klevete“.

Papa Franja je istakao da „razumevanje crkve u smislu sukoba – desno-levo, liberalno-konzervativni – krnji, polarizuje, iskrivljuje i izdaje njenu istinsku prirodu“.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar