Papa Franja
Papa Franja Foto:REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Vatikan je saopštio Kini da papa Franja želi da se sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom dok su njih dvojica u glavnom gradu Kazahstana, ali je Kina odgovorila da za to nema dovoljno vremena, rekao je izvor iz Vatikana.

Izvor nije izneo nikakve detalje o tome kako i kada je Vatikan pristupio Kini, sa kojom vodi osetljiv dijalog o statusu Rimokatoličke crkve u toj zemlji.

Vatikan je pokazao otvorenost, kineska strana je rekla da ceni taj gest, ali da Si Đinping nema vremena. I papa i Si bili su juče u Nur-Sultanu. Si je bio tamo u zvaničnoj poseti, a papa je učestvovao na Kongresu svetskih verskih vođa.

Sastanak pape i kineskog predsednika, ma koliko kratak, bio bi istorijski trenutak.

Obraćajući se novinarima koji su ga pratili na letu za tu centralnoazijsku zemlju, papa je upitan da li će moći da se sastane sa Sijem u prestonici. On je skromno odgovorio: „Ne znam ništa o tome“.

Na pitanje kada bi bio spreman da ode u Kinu, rekao je: „Uvek sam spreman da idem u Kinu“.

Papa je pokušao da poboljša istorijski loše odnose između Svete stolice i Kine, a u intervjuu za Rojters u julu rekao je da se nada da će obnoviti tajni i kontroverzni sporazum o imenovanju rimokatoličkih biskupa u Kini.

BONUS VIDEO: Nestašni dečak došao do pape, a njegova reakcija nasmejala je sve

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar