Papa Franja
Foto: Vatican Media/Handout via REUTERS

Uoči Uskrsa papa Franja je večeras na Trgu Svetog Petra, po drugi put zbog koronavirusa predvodio Put krsta bez javnosti, ali uz učešće dece.

Papa je 2020. godine zatvorenicima poverio cermonijalno čitanje tekstova o stradanju Hrista, a ove godine se obratio deci i članovima jedne omladinske izviđačke grupe i rimske parohije angažovane za pomoć najslabijima.

Ceremonija na praznom trgu, koju je prenosila televizja Mondovision, počela je s papom na podijumu ispred Crkve Svetog Petra, gde je za njega postavljena fotelja od crvenog somota. Ceremoniji je prisustvovalo ukupno oko 200 ljudi – sveštenika, dece i zvanica. Izgledali su pomalo izgubljeno na ogromnom pustom trgu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Tokom 14 stanica koje ilustruju Stradanje Hrista, obeležene simbolično stajanjem krsta kod obeliska u centru trga, deca su pričala i anegdote iz svog svakodnevnog života.

Pandemija koja je zahvatila svet pre više od godinu dana, bila je očigledno prisutna i na toj svečanosti.

Na devetoj „stanici“ koja obeležava „treći pad Isusa“, jedna devojčica je tako govorila o tome kako je kovid poremetio njen život, rekla da nisu videli baku i deku od prošle godine i da joj nedostaju, da se često oseća usamljeno i da je i škola zatvorena.

Papa Franja
Foto: Gregorio Borgia/Pool via REUTERS

Svaka od „stanica“ bila je ilustrovana crtežima koje su napravila deca.

Papa će u subotu predvoditi bdenje uoči Uskrsa, a na sam taj praznik, u nedelju, služiće misu i objaviti tradicionalnu uskršnju poruku „Gradu i svetu“ (Urbi et orbi).

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar