Foto: Shutterstock

Belorus Dmitrij Vasiljev (35) uhapšen je po poternici koju je za njim izdao Kazahstan zbog prevare teške 20.000 dolara. Istražuju ga i u Belorusiji, Rusiji i Kini zbog sumnje da je uz pomoć kriptoberze ukrao 450 miliona evra.

„Slava Ukrajini“, uzviknuo je državljanin Ruske federacije Dmitrij Vasiljev (35) rođen u Minsku u Belorusiji u sudnici Županijskog suda u Velikoj Gorici kunući se da nije jedan od najvećih svetskih prevaranata u trgovini kriptovalutama nego politički aktivista koji se protivi Putinovu režimu.

Vasiljeva u Belorusiji, Rusiji i Kini sumnjiče da je uz pomoć ruske kriptoburze Wex ukrao 450 miliona evra.

Međutim, njega dovode u vezu i sa Konstantinom Malofejevim, moskovskim milijarderom, koji važi i za Putinovog ideologa.

Kriptovaluta, kriptovalute
Foto: Shutterstock

Uhapšen je u na aerodromu Dr. Franjo Tuđman po crvenoj Interpolovoj poternici koju je za njim izdao Kazahstan. Ta azijska država traži ga zbog prevare iz 2018. teške 20.000 dolara. Za taj iznos je, sumnjaju, prevario ženu trgujući kriptovalutama, prenosi 24sata.hr.

Na ekstradicijskom ročištu Vasiljev, koji tvrdi da zarađuje 500.000 evra mesečno, nudio je prvo 20.000 evra, pa potom i 100.000 evra kako bi mu se izrekle mere opreza i kako bi odluku suda o izručenju dočekao na slobodi. No sud mu je odredio pritvor. O tom hoće li ga izručiti Kazahtstanu odlučiće tročlano sudsko veće.

Vasiljev je u Zagreb doleteo iz Barselone gde mu živi majka, a on, tvrdi, živi na relaciji Varšava- Španija. U Poljskoj je prošle godine bio u protvoru četiri meseca. Vasiljev, čovek koji je bio na čelu Wexa, nekada najveće ruske berze kriptovaluta, bio je pritvoren 11. avgusta 2021. na 40 dana, ali je u pritvoru ostao gotovo četiri meseca.

PROČITAJTE JOŠ:

Vasiljev je za ruski poslovni portal RBC rekao da mu je dopušteno da ode 7. decemra i da se od tada vratio u Rusiju gde živi. Njegov poljski advokat dalje je objasnio da je sud odbio njegovo izručenje Kazahstanu, ali tek treba doneti konačnu odluku o njegovom slučaju.

Bivši izvršni direktor Wexa uhapšen je nakon nestanka 450 miliona dolara sa računa povezanih sa razmenom. Prema poljskom dnevniku Gazeta Wyborcza, uprava berze odgovorna je za gubitak novca koji je pripadao građanima zemalja članica EU, uključujući Poljsku, kao i drugih zemalja.

Wex je pokrenut 2017. godine i smatra se naslednikom zloglasne BTC-e berze koja je prestala s aktivnostima ranije te godine. BTC je bila berza koju su sumnjičili za globalno pranje ukradenih i prevarom kriptovaluta.

Dmitrij Vasiljev u leto 2019. je, na zahtev Interpola u vezi sa krivičnim procesom koji se protiv njega vodi u Kazahstanu, bio pritvoren i u Italiji. Italijanske vlasti pustile su ga na slobodu uprkos tekućim kaznenim postupcima protiv njega u nizu drugih zemalja poput Rusije, Belorusije i Kine.

BONUS VIDEO: Sem Bankman – Kripto Robin Hud

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare