Protesti u RusijiFoto:OLGA MALTSEVA / AFP / Profimedia/EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV/Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia

Pored toga što panično kupuju avionske karte kako bi napustili Rusiju zbog delimične mobilizacije, stanovnici Rusije su na Guglu istraživali kako da sebi slome ruke i tako izbegnu mobilizaciju.

Vladimir Putin i vojni zvaničnici rekli su u obraćanju na nacionalnoj televiziji da će do 300.000 rezervista odmah biti regrutovano da se bore u Ukrajini.

Putin je takođe upozorio NATO da neće oklevati da upotrebi nuklearno oružje, upozoravajući da Rusija ima „razna sredstva za uništavanje“ i da će „koristiti sva sredstva koja su na raspolaganju“ ako „teritorijalni integritet“ Rusije bude ugrožen.

Foto: Profimedia, EPA-EFE

Dva sata nakon govora, Gugl pretrage za „kako slomiti ruku kod kuće“ su porasle u naciji, brzo su porasle sa rejtinga od nula na 38 od 100 u podacima o trendu pretraživača, navodi Njujork post.

Podaci Gugla su takođe pokazali porast u pretragama za Aviasales, najpopularniji veb-sajt za rezervacije letova u zemlji, pošto su Rusi pohrlili za avionskim kartama.

Direktni letovi i rute sa zaustavljanjima od Moskve do Turske i Jermenije — gde Rusi mogu da uđu bez vize — rasprodati su do nedelje, navodi Aviasales.

Protesti u Sankt Petersburgu Foto:EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Najjeftiniji letovi za Dubai su u sredu skočili na 5.000 dolara — ili oko 300.000 rubalja — što je trend koji se ubrzavao kako je dan odmicao.

Kremlj nije naveo da li će regrutima biti zabranjeno da putuju u inostranstvo, a nikakva ograničenja nisu bila na snazi u satima nakon što su najavljene drastične vojne mere.

POGLEDAJTE JOŠ:

Hapšenja na protestima

Stotine ljudi uhapšeno je širom zemlje samo nekoliko sati nakon objavljivanja vojnog dekreta, saopštila je nezavisna grupa za praćenje protesta OVD-Info. Antiratne demonstracije i nezavisno izveštavanje o ratu u Rusiji su ranije ove godine proglašeni nezakonitim.

Ova mobilizacija je prva u Rusiji od Drugog svetskog rata, a dolazi nakon što su ukrajinske snage povratile provinciju Harkov, izvršile prodor u Lugansk i primorale Ruse na povlačenje poslednjih nedelja, što je označilo sramotne poraze za mnogo veću rusku vojsku.

BONUS VIDEO Haos u Moskvi Policija tuče okupljene, oni uzvikuju „Rusija bez Putina“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare