Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavio je povodom 15. godišnjice nezavisnosti Crne Gore da će SAD stalno biti prisutne u toj zemlji kao saveznik i partner i da je Vašingtonu veoma važno da vlada u Podgorici bude snažna i stabilna.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Svakako nam je veoma važno, kao savezniku Crne Gore, da ona ima snažnu i stabilnu vladu, da je ona u poziciji da ispunjava obaveze i odgovornosti kao NATO članica, da se suoči sa izazovima kao što su vladavina prava, sloboda medija i transparentnost. I da preduzima odgovarajuće korake da poboljša upravu kako bi mogla da se kvalifikuje za članstvo u EU“, rekao je Palmer za Glas Amerike.

On je kazao da u Crnoj Gori svakako postoje duboke podele i da ona nije jedinstvena u tom pogledu, jer takve podele postoje širom zapadnog sveta.

„Aspolutno smo zabrinuti zbog aktuelnih tenzija i radimo sa vladom, opozicijom, civilnim društvom i nezavisnim novinarima da naglasimo američku podršku reformama koje će učvrstiti snažno partnerstvo SAD i Crne Gore“, naveo je Palmer.

Kao velike uspehe Crne Gore u prvih 15 godina od sticanja nezavisnosti, Palmer je naveo njen ulazak u NATO, dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i to što je „čvrsto na putu ka konačnom pridruživanju Uniji“, kao i izgradnju „snažnog, živog multietničkog demokratskog društva“.

„Ima još posla, naročito u oblasti vladavine prava. Da bi se kvalifikovala za članstvo u EU, Crna Gora će morati da udvostruči napore u pogledu tog pitanja. Da postigne napredak u vladavini prava, u slobodi medija i da pokaže posvećenost ispunjavanju obaveza kao eventualna članica EU“, rekao je Palmer.

O nedavnoj objavi Crne Gore da neće slati pešadijski vod u misiju Kfora, zbog pandemije korona virusa i nedostatka budžetskih sredstava, Palmer navodi da bi SAD „volele da Crna Gora, kao NATO saveznica, uradi više i doprinese alijansi“.

„To nije samo obaveza koju saveznici imaju prema alijansi, već i oni od toga imaju koristi. Alijansa nije samo format u okviru kojeg se sastajemo i razgovaramo. To je instrument kroz koji zajedno radimo stvari. Zbog toga pozdravljamo doprinose Crne Gore NATO operacijama tokom proteklih godina. Crna Gora je dobar i snažan saveznik“, kazao je Palmer.

Na pitanje da li je Vašington razočaran tom odlukom Podgorice, Palmer je rekao da su SAD proteklih godina „pozdravljale i cenile“ doprinose Crne Gore Kforu i da žele da se ti doprinosi nastave.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar