Gaza,Luna bsiso
Foto: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

"Oni kontrolišu granicu, uskoro nećemo imati hranu. Porušili su nam bolnice, škole, kuće, džamije, ali mi se ne predajemo. Borićemo se do kraja", ovim rečima Luna Besaisa, Palestinka iz Gaze, komentariše za portal Nova.rs situaciju u ovom gradu nakon šest dana obostranog bombardovanja.

PROČITAJTE JOŠ:

Dok priča sa nama, Luna se nalazi na bezbednom, u Istanbulu. Kako kaže, u Tursku je otišla zbog rata, a studije u SAD prekinula je nakratko jer ne želi da se vrati dok ova zemlja aktivno učestvuje u borbi protiv njenog naroda na strani, kako kaže, „izraelskih agresora“.

„Ceo svoj život sam u Gazi. Preživela sam građanski rat 2007. godine, pa rat sa Izraelom 2012. godine, kao i mnogo sukoba tokom svih ovih godina. Nažalost, mnogo toga je lošeg iza mene“, kaže Luna za Nova.rs.

Foto: Privatna arhiva

Kaže da je život u Gazi godinama daleko od normalnog, a da je sada situacija samo eskalirala.

„Izrael želi da nas potčini i godinama živimo pod njihovim pritiscima. Primera radi, mi ne možemo da putujemo ukoliko ne dobijemo njihovu dozvolu. Oni su nam bombardovali aerodrom 2001. godine, što je jedan od načina da nas spreče da putujemo. Sama Gaza je grad od dva miliona stanovnika, bez čiste vode i često bez struje. U proseku, struju imamo četiri sati dnevno. Ovaj poslednji rat samo je pogoršao situaciju“, nastavlja Luna.

Kaže da se poslednja četiri dana bombarduju vojni, ali i civilni ciljevi.

Israel Palestina sukob protest
Sukobi protestanata i policije Foto:EPA-EFE/ALAA BADARNEH

„Bombarduju stambene komplekse, škole. Čitave porodice ostaju bez krovova nad glavom, stradaju deca, žene i bebe. Njihov cilj je da se kontroliše granica, kako bi nam onemogućili da se svabdevamo hranom. Oni protiv nas vode i psihološki, ne samo fizički rat. Bez obzira na sve to, mogu vam reći da smo mi spremni da protestujemo i da se borimo protiv njih. Palestinci su hrabar narod i mi ćemo pronaći način da zaštitimo našu zemlju. Jednostavno, borićemo se“, nastavlja ona.

Kaže da su za njene sugrađane poslednjih nekoliko dana najgori koje pamte.

Foto:EFE/MOHAMMED SABER

„Od kada sam rođena nisu bili jači napadi nego sad. Bombarduju džamije, ministarstva, bolnice, policijske stanice. Prema našim podacima, srušili su više od 500 kuća, što je na stotine porodica ostavilo na ulici. Meta su im i novinari, a nekoliko njih je već ubijeno. Primera radi, pre dva dana su bombardovali Al Jahru – lokalnu televiziju, gde su uništene kancelarije i oprema“.

Upitali smo je kako je njena porodica, a ona kaže da oni preživljavaju iz minuta u minut.

Gaza
Gaza Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

„Oni su sada na jednom mestu i ne idu nigde. Ostali su u gradu i konstantno su u strahu. Nadaju se da će ostati živi i preživljavaju svaki trenutak. Ukoliko im uskoro ne budu otvorili granice, oni neće imati šta da jedu i moraće da beže. Jednostavno, preživljavaju. Naša porodica je velika – ima nas od beba do najstarijih, a verujte mi svi smo u strahu“, zaključila je Luna.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram