Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Akcije komapnije Rio Tinto pale su u petak nakon što je Srbija toj kompaniji oduzela svoje dozvole za istraživanje litijuma zbog ekoloških zabrinutosti, što je naštetilo ambiciji ove anglo-australijske firme da postane najveći evropski snabdevač metalom koji se koristi u električnim vozilima, prenosi Rojters.

PROČITAJTE JOŠ:

Odluka Srbije dolazi kada se približavaju opšti izbori u aprilu, i kako u trenutku kada su se pogoršali odnosi Beograda i Kanbere pogoršali nakon deportacije teniske zvezde Novaka Đokovića iz Australije.

Akcije Rio Tinta su pale za 4,1 odsto nakon pada od čak 5,1 odsto na australijskoj berzi, što je njegov najveći pad u toku jednog dana od aprila 2021. godine. Referentni indeks je završio u padu od 2,3 odsto.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je na konferenciji za novinare u Beogradu da je odluka doneta o povlačenju dozvola Rio Tintu doneta nakon zahteva različitih zelenih grupa da se obustavi litijumski projekat Jadar vredan 2,4 milijarde dolara, koji je trebao da započne proizvodnju 2027. godine, prenosi Rojters.

Hiljade ljudi je izlazilo na proteste širom Srbije prošle godine u znak protesta protiv vladine podrške projektu, zahtevajući da Rio Tinto napusti zemlju i primoravajući lokalnu opštinu da odustane od plana za dodelu zemljišta za objekat.

Rio Tinto je već potrošio 450 miliona dolara u pre-izvodljivosti i drugim studijama o Jadru da bi razumeo prirodu ležišta, navela je kompanija u svom izveštaju o projektu u julu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare