Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS/REUTERS/Leah Millis

Na ulicama Bahmuta trenutno se vode ulične borbe između ruskih i ukrajinskih snaga, ali čini se da su nakon žestokog granatiranja ruske snage i Vagnerovi plaćenici opkolili veći deo Bakhmuta, prenosi BBC.

Šef ruske privatne vojske Vagner tvrdi da je ovaj grad, koji je pod brutalnim napadima više od sedam meseci, gotovo potpuno okružen, s tek jednim putem koji je još uvek slobodan za ukrajinske trupe. Zamenik gradonačelnika Oleksandr Marčenko poručuje da Rusija ne kontroliše grad.

U gradu u kom je pre rata živelo oko 75.000 stanovnika preostalo je oko 4.000 civila koje sada, prema rečima Marčenka, žive u skloništima bez pristupa gasu, struji ili vodi, prenosi N1.

Marčenko je rekao da “ni jedna zgrada” nije ostala netaknuta i da je grad “gotovo uništen”.

“Vode se borbe u blizini grada, a ima i uličnih borbi”, rekao je Marčenko, prenosi BBC.

Zauzimanje grada bio bi redak uspjeh na bojnom polju za Rusiju poslednjih meseci. Uprkos tome, strateška vrednost grada dovedena je u pitanje. Neki stručnjaci kažu da bi svaka ruska pobeda mogla biti pirova, odnosno nevredna cene jer su hiljade ruskih vojnika poginule tokom zauzimanja.

Da su ukrajinske odbrambene snage u istočnom gradu Bahmutu pod sve jačim su pritiskom dok se intenzivne borbe nastavljaju, potvrdilo je i britansko ministarstvo obrane u svom izveštaju.

U svojim najnovijim obaveštajnim podacima, ministarstvo je objasnilo da ruska vojska i borci plaćenici iz grupe Vagner dalje napreduju u sjevernim predgrađima grada i područje Bahmuta sada je ranjivo na napade s tri strane.

PROČITAJTE JOŠ:

Dok je Ministarstvo odbrane objavilo da Ukrajina pojačava to područje elitnom jedinicom, takođe je napomenulo da su rute za snabdevanje koje drži Kijev iz Bahmuta sve ograničenije.

Reuters je primetio intenzivno rusko granatiranje ruta koje vode zapadno od Bahmuta – očigledan pokušaj blokiranja pristupa ukrajinskih snaga i izlaska iz tog područja. Istovremeno, na zapadu Ukrajinci kopaju nove rovove za obrambene položaje.

Ukrajina kaže da grad ima malu stratešku vrednost, a ogromne žrtve koje je Rusija pretrpela pokušavajući da zauzme Bahmut mogle bi uticati na tok sukoba, piše SkyNews.

BONUS VIDEO: Putin o ratu u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare