Foto:profimedia.rs

Od početka rata u Ukrajini, pod vrlo sumnjivim okolnostima svet je napustilo najmanje 12 ruskih oligarha. Poslednji među njima je Dmitrij Zelenov (52) suvlasnik velike građevinske kompanije, koji je početkom ovog milenijuma važio za jednog od najvećih moskovskih investitora.

Informaciju o smrti je potvrdila „Komsomoljskaja pravda“, dodajući da uzrok smrti Zelenova nije razjašen. Pojedini mediji navode da je, prema neznavičnim informacijama, ruskom bogatašu pozlilo dok je izlazio iz kuće prijatelja kod kojih je bio na večeri. Tada je pao niz stepenice i udario glavu. Prijatelji su pozvali Hitnu pomoć koja je ubrzo došla na mesto događaja. Lekari su ga smestili na intenzivnu negu, na kojoj je i preminuo narednog jutra.

Kako navodi „Baza“, jedna od najvećih ruskih Telegram grupa koja broji blizu milion članova, biznismen je u mesecima koji su prethodili smrti, podvrgnut operaciji zbog problema sa srcem.

Inače, Zelenov je svojevremeno bio na Forbsovoj listi ruskih milijardera, ali je nakon globalne finansijske krize 2008. godine izgubio kompaniju zbog dugova. Tada je kupio deo građevinske kompanije Don-Stroi, koja je prva izgradila elitne višespratne stambene komplekse u Moskvi.

Iznenadni pad helikoptera milijardera

Ovo je samo jedna u nizu sumnjivih smrti dobrostojećih Rusa. Krajem novembra stradao je milijarder Vičeslav Taran (53). Osnivač trgovačke i investicione platforme Libertek i Forek Club, za koge se veruje da je bio tesno povezan sa ruskim obaveštajnim službama, poginuo je u helikopterskoj nesreći u Švajcarskoj.

Britanski tabloidi tvrdili su da su se neposredno pre incidenta dogodile dve stvari koje su učinile da ovaj slučaj postane sumnjiv. Prema njihovim navodima, u helikopteru je trebalo da bude još jedan neimenovani putnik, ali on je u poslednjem trenutku otkazao ukrcavanje na koban let. Druga stvar koja budi sumnju jeste činjenica da mu se helikopter srušio po lepom vremenu.

Foto:east2west news / WillWest News / Profimedia

Zamenik javnog tužioca u Nici posetio je mesto nesreće i rekao da ne može isključiti krivicu „trećeg lica“.

Nakon vesti o smrti, ukrajinska strana je objavila da je on „milijarder kripto biznismen“, i optužila ga da je odgovoran za „pranje ruskih sredstava kroz sistem operacija kriptovaluta“.

Devet smrti do septembra

U ranijim mesecima, tačnije do septembra, preminulo ili stradalo je devetoro bogatih Rusa. Najzvučnije ime među njima jeste je direktor Lukoila Ravil Maganov koji je ispao kroz prozor bolničke sobe.

Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

Lukoil je nakon njegove smrti objavio saopštenje kojim se navodi da je Ravil Maganov umro nakon „teške bolesti“. Ipak, zapadni mediji su ovu smrt označili kao sumnjivu

Njegov kolega iz kompanije, Aleksandar Subotin, bivši izvršni direktor „Lukoila“, pronađen je mrtav u kući šamana 10. maja u Mitiščiju u Rusiji. Pokrenuta je istraga iako je Subotin, navodno, doživeo srčani udar.

Zatim, izvršni direktor „Gasproma“ Leonid Šulman, takođe je pronađen mrtav u vikendici u istom selu u januaru, pre nego što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu. Blizu njegovog tela pronađena je i oproštajna poruka u kojoj je pisalo da ne želi da bude „invalid ili „teret“ svojoj porodici i da se žalio na nepodnošljive bolove u slomljenoj nozi.

Istražitelji dovode u pitanje autentičnost njegove poruke, dodajući da bi Šulman mogao sebi da priušti visokokvalitetne lekove protiv bolova.

Njegov kolega, Aleksandar Tjuljakov pronađen je obešen u garaži stana u blizini Sankt Peterburga 25. februara. I pored njegovog tela je pronađeno oproštajno pismo.

Pročitajte još:

Zatim, milijarder Vasilij Melnikov pronađen je mrtav u svom stanu 23. marta u Nižnjem Novgorodu. Smrtno je izboden nožem, kao i njegova supruga i dva sina od 10 i 4 godine.

Na licu mesta pronađeni su noževi za koje se veruje da su oružje kojim je izvršeno ubistvo.

Pored njih, pod sumnjivim okolnostima stradali su i oligarh Mihail Votford, bivši potpredsednik Gasprombanke Vladislav Avajev, milioneri Sergej Protosenja i Jurij Voronov.

BONUS VIDEO Rusi dronovima napali Kijev