Helikopter Foto:Tanjug/AP Photo/Guillermo Juarez/HO / AFP / Profimedia

Meksički marinci su u petak uhvatili odbeglog narko bosa Rafaela Karoa Kintera, glavnu metu američkih bezbednjaka, koji je osuđen za ubistvo agenta DEA (Uprava za suzbijenje narkotika prim. aut) 1985. godine, događaj koji je promenio rat američke vlade protiv trgovaca narkoticima. Pad Kintere, kojeg su nazivali "narkobosom svih narkobosova" odvijao se kao i njegov život, prema kojem je snimljena "Netfliksova" hit serija "Narkos". Hapšenje je ceo svet pratio bez daha.

Karo Kintero (69) smatra se jednim od tvoraca otmice, mučenja i ubistva agenta DEA Enrikea Kamarene u Meksiku. Suosnivač kartela Gvadalahara je odslužio 28 godina od ukupno 40 godina zatvora za to ubistvo i za druge zločine kada je iznenada pušten 9. avgusta 2013., po nalogu sudije navodeći administrativne razloge.

Od tada je ponovno hapšenje ovog narko bosa bila opsesija za DEA i glavni prioritet za američku administraciju. Godine 2020. tadašnji državni tužilac Vilijam P. Bar pozvao je Meksičku vladu da pronađe šefa droge u recipročnom gestu pošto je admnistracija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa odbacila optužbe za narkotike protiv bivšeg ministra odbrane Salvadora Sjenfuegosa Zepede i poslala ga nazad u Meksiko. Ali Karo Kintero je više puta bežao dok su mu se agenti približavali, prenosi Vašington post.

Rafael Caro Quintero Foto:HO / AFP / Profimedia

„Postoje stotine agenata DEA koji su otišli u Meksiko da brane nacionalnu bezbednost svoje zemlje ali i da privedu Kintera pravdi“, rekao je Teri Kol, penzionisani agent DEA, koji je radio u Meksiku. Nakon što je Kintero pušten na slobodu 2013. godine, Meksiko je za njim izdao novi nalog za hapšenje.

Američke vlasti su ponudile nagradu od 20 miliona dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja, a on se nalazio na FBI i DEA listama najtraženijih begunaca. Njegovo hapšenje je usledile nekoliko dana nakon što se predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador sastao sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom u Beloj kući.

Rafael Caro Quintero Foto:EPA-EFE/SEMAR

Američki državni tužilac Merik Gerland je izrazio zahvalnost meksičkoj vladi u petak, rekavši da je hapšenje „kulminacija neumornog rada DEA i njihovih meksičkim partnera“. On je dodao da će američke vlasti hitno tražiti izručenje Kintera. ON se suočava sa optužbama za trgovinu kokainom u Njujorku, gde će mu se verovatno suditi, rekli su zvaničnici.

„Ne postoji mesto za skrivanje bilo koga ko kidnapuje, muči i ubija američku policiju“, rekao je Garland.

Specijalne snage meksičkih marinaca uz pomoć američkih obaveštajnih službi uhvatile su narko bosa u saveznoj meksičkoj državi Sinaloa, prema meksičkim zvaničnicima i dvojici bivših američkih zvaničnika upućenih u detalje.

Jedan je rekao da je Kintero putovao sa malom grupom telohranitelja i da je bio u šumovitom području. Nanjušio ga je pas po imenu Maks koji radi sa marincima, navodi se u sapštenju meksičke mornarice.

Ubistvo agenta DEA

Kamerana, američki marinac i policajac je kidnapovan 7. februara 1985. godine u Gvadalahari, važnom centru za trgovinu drogom, što je šokiralo američku vladu i izazvalo masovnu poteru. Američki carinski agenti su obustavili saobraćaj na meksičkoj granici kako bi izvršili akciju.

Helikopter Foto:Tanjug/AP Photo/Guillermo Juarez

DEA je tada navela da je korumpirana meksička policija pomogla Kinteru da tajno ode iz zemlje.

PROČITAJTE JOŠ:

Mesec dana nakon otmice tela agenta i njegovog pilota pronađena su u plitkim grobnicama u državi Mičoakan. Ubistva su pripisna Kinteru i još dvojici narko bosa – Anhelu Feliksu Gajardu i Ernestu „Don Netu“ Fonseki. Karo Kintero je kasnije uhvaćen na Kostariki i izručen Meksiku.

Kamarenino ubistvo je imalo dalekosežne posledice: dovelo je do raspuštanja meksičke savezne policije pogođene korupcijom i proširene uloge DEA. Ubistvo ovog agenta i istraga o celom slučaju prikazani su u Netfliksovoj seriji „Narkos Meksiko“.

Saradnja između SAD i Meksika u vezi sa drogom pogoršala se nakon što je Lopez Obrador preuzelo vlast 2018. gdoine. Obećao je rat protiv droge i predstavio je ideju da mlade odvuče od kriminala socijalnim programima.

BONUS VIDEO: Hapšenje Otonijela narko bosa iz Kolumbije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar