Donald Tramp Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Suđenje bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu biće nastavljeno u Senatu, pošto je većina senatora glasala za to da je proces u skladu sa ustavom.

Pročitajte još:

Uz 50 demokrata, za takvu odluku glasalo je i šestoro republikanaca, što je porast u odnosu na ranije izjašnjavanje o istoj temi kada je uz demokrate glasalo petoro republikanaca.

Evo ko su republikanski senatori koji su glasali da se suđenje Trampšu nastavi:

Ben Sas

Senator iz Nebarske,  jedan od favorita u republikansku predsedničku nominaciju 2024. Javno je odbacio Trampove lažne tvrdnje o pokradenim izborima i rekao da nema osnova za osporavanje pobede Džoa Bajdena.

Bil Kesidi

Senator iz Luizijane od 2014. godine. Jedini je promenio mišljenje u odnosu na prethodno glasanje o ustavnosti suđenja Trampu. Novinarima je rekao da su menadžeri za opoziv iz Predstavničkog doma dobro predstavili slučaj.

Lisa Murkovski

Lisa Murkovski je za predstavnicu Aljaske izabrana 2010. i često je glasala protiv Trampa ili njenovih nominacija. Posle nereda na Kapitolu 6. januara pozvala je Trampa da podnese ostavku i među prvima ga javno kritikovala zbog nemira u kojima je stradalo petoro ljudi.

Foto: EPA-EFE/Alex Edelman / POOL

Mit Romni

Predsednički kandidat Republikanske stranke 2012. godine i senator iz Jute odavno učestvuje u kritikovanju Trampa. Bio je i jedini senator koji je na prvom suđenju za opoziv 2020. glasao za to da Tramp bude razrešen dužnosti.

Mit Romni Foto: EPA-EFE/KEVIN DIETSCH / POOL

Pet Tumi

Senator iz Pensilvanije je krajem 2020. izjavio, kome će to biti i poslednji mandat, jer je najavio da se neće kandidovati za reizbor. U izjavama za medije govorio je da Trampova dela jesu razlog za opoziv i pozvao ga da podnese ostavku.

Suzan Kolins

Senatorka iz Mejna reizabrana je 2020. i jedina je republikanska senatora reizabrana u državi u kojoj je Bajden pobedio. Ona je ocenila da je Tramp podstakao nerede na Kapitolu 6. januara.

Iako će suđenje bivšem američkom predsedniku biti nastavljeno, i dalje nema potrebne dvotrećinske većine da bude proglašen krivim. Za takvu odluku bi, uz 50 demokrata, trebalo da glasa i 17 republikanaca.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar