Foto: Belinsky Yuri / TASS / Profimedia, Shutterstock

Ekspert sa Vol Strita Robert Kijosaki koji je tačno predvideo kolaps Lehman Brodersa 2008. otkrio je za koju banku veruje da će sledeća propasti.

Nakon katastrofalnog pada Banke Silicijumske doline, Robert Kijosaki je predvideo da će sledeća banka koja će se propasti Kredit Suis, i to kada se promenljivo tržište obveznica sruši.

On je rekao samo nekoliko sati pre nego što je i sam Kredit Suis priznao da ima „materijalnu slabost“ jer je trošak osiguranja njenih obveznica od neispunjavanja obaveza dostigao najviši nivo od osnivanja banke.

Govoreći o tome za emisiju Kavuto: Kost to Kost, Kijosaki je rekao: „Problem je tržište obveznica, i moje predviđanje. Predvideo sam pad Lehman Brodersa pre mnogo godina, i mislim da je sledeća banka Kredit Suis jer se tržište obveznica ruši“.

Objasnio je, držeći novčanicu u dolaru: „Američki dolar trenutno gubi svoju homogenost u svetu. Tako da će štampati sve više i više ovoga… pokušavajući da spreče ovu stvar da ne potone“.

Ekspert je rekao da je tržište obveznica – koje je veće od tržišta akcija – sada problem, a činjenica da je u krahu uznemiruje mnoge posmatrače.

On je istakao da je ‘zabrinut za Kredit Suis’, uprkos tome što je to velika banka sa visokom izloženošću i konzervativnim trezorima u svom portfelju.

Foto: Belinsky Yuri / TASS / Profimedia

Kijosaki – najprodavaniji autor knjige „Bogati otac, siromašni otac“ – neslavno je predvideo kolaps Lehman Brodersa 2008. godine, koji je produbio finansijsku krizu tog vremena.

Dodao je da je ovo „savršena oluja“ jer njegova generacija bumera treba da se povuče.

„Kao što sam rekao, opet, mislim da su Fed i FDIC signazlizovali da će ponovo štampati, što čini akcije dobrim. Ali ovaj mali srebrnjak ovde je i dalje najbolji, košta 35 dolara, tako da mislim da svako može da priušti 35 dolara, a ja sam zabrinut za Kredit Suis“.

Foto: Shutterstock

U ranim jutarnjim satima u utorak, objavljeno je da je Kredit Suis Grup AG pronašla „materijalne slabosti“ u svojim procedurama izveštavanja za fiskalnu 2021. i 2022. godinu.

Njihova „slabost“ je u sposobnosti banke da dizajnira i održava efektivne procene rizika u svojim finansijskim izveštajima, navodi se u izveštaju.

U svom godišnjem izveštaju, banka je priznala da „interna kontrola grupe nad finansijskim izveštavanjem nije bila efikasna“ i „menadžment je takođe zaključio da kontrole i procedure obelodanjivanja nisu bile efikasne“.

Banka, koja će možda uskoro proći kroz krizu, sada usvaja plan za popravku.

Nakon što je najavljeno kašnjenje, akcije Kredit Suisa su pale na najniži nivo svih vremena.

Foto: REUTERS/Nathan Frandino/File Photo

Akcije švajcarskih banaka su pale zajedno sa ostalima u sektoru na globalnom nivou nakon što potezi američkih vlasti da garantuju depozite dva zajmodavca nisu uspeli da umire investitore.

Predsednik SAD Džo Bajden obećao je u ponedeljak da će učiniti sve što je potrebno za rešavanje bankarske krize izazvane kolapsom dva zajmodavca, što je primoralo regulatore da se umešaju sa hitnim merama za zaustavljanje krize.

Foto: Shutterstock

FINMA je saopštila da takođe prati bilo kakve efekte prelivanja usled neuspeha druge američke banke koja je fokusirana na tehnologiju, Silvergejt Kapital Korp, koja je u sredu rekla da planira da prekine svoje poslovanje i da je dobrovoljno likvidirana.

Regulator je rekao da su njegove supervizorske aktivnosti fokusirane na upravljanje rizicima nadziranih institucija i na bavljenje različitim scenarijima.

PROČITAJTE JOŠ:

Švajcarsko federalno ministarstvo finansija saopštilo je da „prima k znanju izveštaje o američkim bankama i razvoju tržišta akcija“, ali ih neće dalje komentarisati.

Vladino odeljenje je takođe ukazalo na ulogu FINMA-e i saopštilo da „FINMA pažljivo prati Kredit Suis kao deo svojih nadzornih aktivnosti.“

Švajcarska narodna banka je odbila da komentariše efekat koji bi kolaps SVB mogao da ima na finansijski sektor Švajcarske.

BONUS VIDEO: Bajden došao u Kijev

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar