Džozef Bajden Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da poreski obveznici neće snositi gubitke zbog kolapsa dve banke i dodao da će tražiti od Kongresa da ojača bankarske propise, kao i da će krivci odgovarati.

“Amerikanci mogu da veruju da je bankarski sistem bezbedan. Vaša sredstva će biti tamo kada vam zatrebaju“, rekao je Bajden danas u Beloj kući nakon što su kolaps banke Silicijumske doline i banke Signačer izazvale strepnju od potpune bankarske krize, prenosi Blumberg.

Predsednik SAD je naveo da svi klijenti koji su imali sredstva u obe banke mogu “biti sigurni da će biti zaštićeni i da će od danas imati pristup svom novcu“.

PROČITAJTE JOŠ:

On je rekao da investitori neće biti zaštićeni.

“Oni su svesno rizikovali i kada se rizik ne isplati investitori gube novac. Tako funkcioniše kapitalizam“, rekao je Bajden.

Najava Federalnih rezervi i Federalne korporacije za osiguranje depozita došla je pred kraj vikenda tokom kojeg je došlo do kolapsa Signačer banke sa sedištem u Njujorku, zajedno sa povećanom zabrinutošću zbog efekata prelivanja od SVB-a i Signačera na druge regionalne zajmodavce i širu privredu, prenosi Blumberg.

FOTO: Michael Vi / Shutterstock

Republikanci su ocenili da Bajden ovim potezima podstiče inflaciju, dok su neki na levici, kako se navodi, doveli u pitanje tempo povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi.

Finansijska kriza bi predstavljala veliki izazov za Bajdena uoči pokretanja njegove predizborne kampanje za izbore 2024.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar