Bejrut Foto:Tanjug/AP Photo/Hussein Malla/Tanjug/Mohammad Austaz/Hamas Media Office via AP

Hamas je potvrdio smrt zamenika šefa političkog biroa Saleha al-Arourija u eksploziji južno od Bejruta.

Al-Arouri je bio poznat kao čovek koji je duboko umešan u Hamasove vojne poslove.

Saleh al-Arouri Foto:Tanjug/Mohammad Austaz/Hamas Media Office via AP

Sa sedištem u Libanu, al-Arouri (57) bio je zamenik šefa političkog biroa terorističke grupe i smatran je vođom Hamasovog vojnog krila na Zapadnoj obali.

Izraelski zvaničnici veruju da je al-Arouri takođe pomogao u planiranju otmice i ubistva trojice izraelskih tinejdžera u junu 2014. kao i brojnih drugih napada na Izrael. Odslužio je nekoliko kazni u izraelskim zatvorima, a pušten je u martu 2010.

Bejrut Foto:Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar

Preselio se u Istanbul, ali je bio primoran da se ponovo preseli kada je Izrael popravio veze s Turskom, koje su prekinute zbog napada IDF-a na flotu koja je krenula ka Gazi i u kojoj je stradalo devet turskih državljana.

Nakon što je proveo neko vreme u Siriji, al-Arouri se na kraju preselio u Bejrut. Odatle upravlja Hamasovim vojnim operacijama na Zapadnoj obali, podstičući terorističke aktivnosti i dogovarajući transfer sredstava za plaćanje terorističkih napada.

On je takođe bio jedan od zvaničnika Hamasa koji je najviše povezan s Iranom i terorističkom grupom Hezbolah u Libanu.

Tamo je al-Arouri osnovao lokalne snage Hamasa od aktivista u libanonskim izbegličkim kampovima. Grupa ima vojnu obuku i raketni arsenal, iako ne u istoj meri kao Hezbolah, piše Tajms of Israel.

Bejrut Foto:Houssam Shbaro / AFP / Profimedia

Izraelski dron udario je u danas u kancelariju Hamasa u južnom predgrađu glavnog grada Libana Bejruta, ubivši četiri osobe, javila je libanonska državna novinska agencija.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare