Foto:Gavriil Grigorov/Kremlin Pool; Alexei Alexandrov; AP; Rodrigo Abd; AP; Vadim Belikov; AP; Leo Correa; Ap

Širom Rusije otvaraju se skloništa koja bi stanovnicima trebala pružiti zaštitu u slučaju bombardovanja. Kako je izvestio ruski nezavisni novinski portal Holod, postavljanje znakova na zgradama, koji ukazuju da se na tom mestu nalazi bunker, označava drugu fazu u pripremama civilne odbrane.

Očekuje se da će oko 700 znakova biti postavljeno do početka decembra u gradu Belgorodu blizu ukrajinske granice.

„U prvoj fazi smo pregledali svako mesto koje može obavljati ovu funkciju i dokumentovali odgovornosti za odobravanje pristupa i nadzor stanja u skloništima“ rekao je gradonačelnik Belgoroda Valentin Demidov.

Stanovnici su takođe počeli primećivati table koje upućuju na civilna skloništa u Rostovu na Donu, oko 150 kilometara istočno od okupiranog ukrajinskog lučkog grada Marijupolja.

Zvaničnik ruskog Veća bezbednosti u aprilu je naredio potpuni popis skloništa u regijama u blizini ukrajinske granice. Ruski predsednik Vladimir Putin pre dve nedelje lično sazvao prvi sastanak Veća bezbednosti od početka invazije, na kojem je raspravljao o pripremama civilne odbrane, prenosi Jutarnji list.

Vlasti u ruskim pograničnim regijama, uključujući Belgorod, tvrde kako ukrajinski dronovi, projektili i oružje mesecima gađaju ruske gradove i mesta u blizini granice.

PROČITAJTE JOŠ:

U jugozapadnom Sibiru, u gradu Novokuznjecku, radnici su postavili 3000 ploča koja upućuju na skloništa za zaštitu u slučaju raketiranja. Procenjuje se da se širom Rusije nalazi oko 16.500 skloništa.

Vlasti u Moskvi prošli mesec naručile su predlog za dizajn znakova za skloništa jer su stanovnici počeli primećivati improvizirane znakove na stambenim zgradama.

BONUS VIDEO: Evakuacija starijih iz Hersona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar