Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA

Poljska, Nemačka i Holandija potpisale su sporazum o planovima za stvaranje "vojnog saobraćajnog koridora" koji bi omogućio lakše premeštanje vojnih snaga i opreme kroz njihove teritorije kako bi ojačale istočno krilo NATO-a. Nadaju se da će odluka biti korak prema stvaranju šireg "vojnog Šengena", zone unutar Evrope koja bi omogućila slobodno kretanje vojnog osoblja i opreme, baš kao što postojeće šengensko područje dopušta slobodno kretanje ljudi.

Memorandum o razumevanju potpisale su juče u Briselu tri zemlje na marginama sastanka evropskih ministara odbrane, piše Index.hr.

„Potreban nam je vojni Šengen za brži i učinkovitiji premeštaj vojnog osoblja i materijala“, objavila je na X-u, bivšem Tviteru, holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren.

„Ovo će Evropu učiniti jačom“

„Ovo će Evropu učiniti jačom. Preduzeli smo važan korak: Poljska, Nemačka i Holandija potpisale su deklaraciju za postizanje vojnog koridora“, dodala je.

Pročitajte još...

„Trenutno učinkovitost vojne mobilnosti ometaju različiti administrativni zahtevi zemalja“, istakao je njen poljski kolega Vladislav Kosiniak-Kamis pa dodao: „U svetlu tekućeg sukoba u Ukrajini, znamo koliko je važno učinkovito se kretati unutar EU“.

„Podižemo vojnu mobilnost na nov nivo na putu prema pravom vojnom Šengenu“, izjavio je nemački državni sekretar za odbranu Siemtje Moler.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar