Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Rumunija i Bugarska pridružiće se u martu 2024. godine šengen zoni u vazdušnom i pomorskom saobraćaju, dok će se o otvaranju kopnenih granica za njihove državljane razgovarati tokom naredne godine, najavio je danas rumunski premijer Marsel Čolaku.

„Imamo politički dogovor o tome. Od marta sledeće godine Rumuni će uživati u prednostima šengenskog prostora vazdušnim i morskim putem“, naveo je Čolaku na društvenim mrežama, prenosi Politiko.

On je izrazio optimizam u pogledu budućeg sporazuma o kopnenim granicama, rekavši da je „ubeđen“ da će to biti ostvareno naredne godine.

Austrija se ranije protivila uključivanju Rumunije i Bugarske u šengensku jer je bila zabrinuta zbog ilegalnih imigracija. Sredinom decembra, međutim, austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner najavio je ublažavanje stava Beča, nudeći putovanje avionom bez pasoša, u zamenu za strože mere bezbednosti granica.

Rumunske, austrijske i bugarske vlasti su na kraju postigle politički sporazum o delimičnom ulasku u šengensku zonu, a primena šengenskih pravila na kopnenu granicu Rumunije bila bi „u bliskoj vezi sa kompenzacionim merama u vezi sa jačanjem granične kontrole i primenom Dablinskog sporazuma“, saopštilo je rumunsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Koaliciona Vlada Austrije, predvođena konzervativcima, bila je pod pritiskom da zauzme oštriji stav po pitanju imigracija zbog naglog porasta popularnosti krajnje desničarske Slobodarske partije.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar