Foto: Tanjug/AP Photo/Krishna Mani Baral

Novi aerodrom u Nepalu, odredište aviona koji se srušio prošlog vikenda i u stravičnoj nesreći usmrtio 72 putnika, nije imao ispravan sistem za sletanje.

Aerodrom će bez ispravnog sistema za sletanje će ostati neispravan do 26. februara, 56 dana nakon što je aerodrom otvoren 1. januara, rekao je Jaganat Nirula iz nepalske Uprave za civilno vazduhoplovstvo.

Sistem za instrumentalno sletanje je posebno koristan kada se piloti muče sa vidljivošću, iako su uslovi u nedelju bili dobri, sa slabim vetrom, vedrim nebom i temperaturama znatno iznad nule.

Svih 72 putnika koji su putovali avionom Jeti erlajnsa poginuli su kada je letelica pala u klisuru dok se približavala međunarodnom aerodromu Pokhara nakon što je letela iz glavnog grada Katmandua.

Mesto nesreće, na visini od oko 820 metara, udaljeno je samo oko 1,5 kilometara od piste.

Jeti erlajns je saopštio da će snimač glasa u pilotskoj kabini aviona biti analiziran lokalno, dok će snimač podataka o letu biti poslat u Francusku.

Iako je uzrok nesreće i dalje nejasan, avijacijski stručnjaci rekli su da se čini da video snimak pada aviona pokazuje da je motor aviona pao u zastoj.

Pilot Amit Sing, osnivač indijske fondacije Safety Matters, rekao je da bi nedostatak sistema za instrumentalno sletanje ili navigacijskih pomagala mogao biti „uzrok“ nesreće i ukazao na „ozloglašeno lošu kulturu sigurnosti letenja u Nepalu“.

„Letenje u Nepalu postaje izazov ako nemate navigacijska pomagala i dodatno opterećuje pilota kad god ima problema tokom leta. Nedostatak sistema za instrumentalno sletanje samo potvrđuje da nepalska kultura vazdušne bezbednosti nije adekvatna“, naveo je Sing, prenosi Skaj njuz.

Prema podacima Safety Matters  dogodile su se 42 fatalne avionske nesreće u planinskom Nepalu od 1946. godine. Nepalskim avioprevoznicima zabranjeno je letenje u Evropsku uniju od 2013. godine, a EU je kao razlog navela slabe sigurnosne standarde.

Nepalski premijer Pušpa Kamal Dahal sastao se u četvrtak sa porodicama ožalošćenih i zamolio bolničke vlasti da izvrše preostale obdukcije što je pre moguće.

Nekoliko teško spaljenih tela još uvijek nije identifikovano, saopštile su vlasti.

***

BONUS VIDEO: Spasioci pretražuju olupinu srušenog nepalskog aviona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare