Foto: Tanjug/AP Photo/Krishna Mani Baral

Nepalske vlasti rekle su danas da nema preživelih u najsmrtonosnijoj avionskoj nesreći u zemlji u 30 godina, no ekipe i dalje traže ostatke poslednjeg nestalog putnika.

Spasilačke ekipe koristile su bespilotne letelice i spustile se niz duboki kanjon u utorak kako bi pretražile ostatke aviona ATR 72 Yeti Airlinesa, u kojem su bile 72 osobe kada se u nedelju ujutro srušio blizu turističkog grada Pokhare.

„Nije moguće da je iko preživeo. Do sada smo našli 71 telo. Potraga za poslednjim će se nastaviti“, rekao je u sredu Tek Bahadur K.C., najviši zvaničnik okruga u Pokhari. Identifikacija tela je teška zbog stanja ostataka, rekao je Ajaj K.C, policijski zvaničnik na mestu spasavanja.

„Dok bolnički testovi ne pokažu da su tu ostaci 72 ljudi, nastavićemo da tražimo posljednju osobu“, rekao je Ajaj K.C, prenosi Index.hr.

Timovi za potragu pronašli su 68 tela na dan nesreće, a još dva su izvučena u ponedeljak pre nego što je potraga prekinuta. Još jedno telo izvučeno je u utorak kasno popodne, rekli su zvaničnici.

„Ovde nije ostalo ništa. Ali potraga će se nastaviti“

Timovi su radi potrage za telima skrenuli tok obližnje reke, rekao je Gurudut Ghimire, još jedan zvaničnik koji je deo potrage.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ovde nije ostalo ništa. Ali potraga će se nastaviti“, rekao je Ghimire. Spasilačke ekipe su u ponedeljak uspele da pronađu obe crne kutije putničkog aviona. Podaci kutije koja beleži podatke o letu te druge koja snima razgovore iz pilotske kabine s kontrolom leta verovatno će pomoći istražiteljima da utvrde šta je uzrokovalo pad.

Budući da Nepal nema mogućnost očitavanja crnih kutija, uređaji će biti poslati gde god proizvođač preporuči.

ATR 72 je regionalni linijski putnički avion koji se izrađuje u Francuskoj. Pogone ga dva turbo-propelerna motora učvršćena ispod krila. Motore za avion proizvodi kanadska kompanija. Francuski i kanadski istražitelji su objavili da žele učestvovati u istrazi o uzroku nesreće.

U avionu koji je leteo od Katmandua do Pokhare bilo je 57 nepalskih državljana, petoro Indijaca, četiri Rusa, dva državljana Južne Koreje te po jedna osoba iz Argentine, Irske, Australije i Francuske.

BONUS VIDEO: Spasioci pretražuju olupinu srušenog nepalskog aviona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar