Izbori u Turskoj Foto:Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan suočava se sa većim delom svoje zemlje koja želi promene, ali je i dalje otvoreno pitanje da li birači vide njegovog glavnog izazivača, Kemala Kiličdaroglua, kao agenta te promene, kažu stručnjaci.

„Možete reći, anketa za anketom, da bi mlađi ljudi želeli bolju ekonomsku situaciju i više demokratije. U to nema sumnje. Pitanje je ko će to da isporuči“, rekao je za CNN Asli Ajdintasbas, bivši novinar i gostujući saradnik na Brukings institutu u Vašingtonu.

„U ovoj zemlji se mnogo raspravljalo o tome ko treba da bude kandidat opozicije. U izvesnom smislu, opozicija je iznela… malo rizično ime, Kemal Kiličdaroglu, jer je bio stariji i nije birao najviše u poređenju sa gradonačelnicima Ankare i Istanbula. Ali on se pozicionirao kao ujedinilac, neka vrsta ličnosti koja bi mogla da bude kandidat za tranziciju“, navodi se, prenosi CNN.

PROČITAJTE JOŠ:

Ajdintasbas je dodao da je odziv birača bio visok, a rezultati će verovatno nastaviti da se menjaju u narednih nekoliko sati.

Can Selcuki, generalni direktor Istanbul Economics Research, kompanije za ispitivanje javnog mnjenja, opisao je izbore kao referendum o Erdoganu i promenama.

„Demokratija je svedena na glasačku kutiju. To je jedino mesto gde stanovništvo može na ovaj ili onaj način da ispolji svoje preferencije, pa, pošto je to slučaj, izađu i glasaju“, rekao je Selčuki i dodao da su biračima dosta dvocifrene inflacije i lošeg upravljanja.

BONUS VIDEO: Turska bira šefa države – Erdogan ili Kiličdaroglu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar