Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Svih petoro uhapšenih zbog sumnje u veliku pljačku hrvatske kompanie Ina, ostaju u istražnom zatvoru. Na bankovnim računima uhapšenih zaplenjeno je skoro milijardu kuna, a N1 saznaje da se oni sumnjiče da su prodavali gas iz domaćih bušotina.

Pljačka je otkrivena preko jednog penzionera, koji je na svom računu imao stotine miliona kuna.

Zbog pljačke Ine uhapšeni su direktor u Ini Damir Škugor, predsednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik firme OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane, kao i predsednica uprave kompanije Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

zatvor Remetinec Foto:Slavko Midzor/PIXSELL

Iz izvora bliskih Ini, N1 Zagreb nezvanično saznaje da je reč o prodaji gasa iz domaćih bušotina, koji se vrlo loše kontroliše. Svaka prodaja tog gasa smatra se čistom zaradom za kompaniju i zato je pljačka tako dugo prolazila neopaženo.

Drugi, mnogo važniji detalj je da je iz Plinare istočne Slavonije Vlada upozorena na sporne visoke zarade u preprodaji gasa, ali niko nije reagovao.

Pročitajte još:

Šteta za Inu prelazi milijardu kuna, protivzakonita zarada Damira Škugora i njegovog oca Dane Škugora je skoro pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 miliona kuna, a Josip Šurjak za 68.9 miliona. Na računu njihove firme OMS-Ulaganje ostalo je još preko 200 miliona kuna kuna protivzakonito ostvarene dobiti.

Šef Ureda za sprečavanje pranja novca Ante Biluš rekao je da je u pitanju najveća zaplena novca u Hrvatskoj.

„Ovo je specifičan sistem jer je rezultirao blokadom najvećeg iznosa u istoriji Ureda, oko 813 miliona kuna u osam poslovnih banaka na 16 računa, u 6 otvorenih investicionih fondova. Identifikovane su i blokirane nekretnine sticane u ovom postupku“, dodao je Biluš.

On je rekao da je sve krenulo od obaveštenja banke, a da je bilo bitno da se obezvedi da novac ne iščezne iz Hrvatske tako da je bio postignut dogovor da se spreči pokušaj transfera novca dok je on u Hrvatskoj.

“Više od jedne banke je detektovalo svoje klijente”, rekao je Biluš, dodajući da je novac blokiran u subotu.

BONUS VIDEO Crnogorci pljačkaju zlataru u Italiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar