Kijev Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Bila je subota, 26. februar 2022, treći dan ruske invazije na Ukrajinu. Svet još nije mogao da poveruje da se u Evropi odvija rat. Tog subotnjeg jutra društvenim mrežama, a potom i svetskim medijima, proširili su se snimci zapaljenog nebodera u Kijevu. Pogođen je, kako je rečeno, ruskom raketom. Od tada je ova zgrada postala jedan od simbola užasa ruske invazije.

Radi se o tipičnom neboderu iz vremena socijalizma koji se nalazi na aveniji Lobanovski u Kijevu postaće tako jedan od prvih simbola rata i strahota koji su tek počeli. Snimak zapaljenog nebodera koji je upravo pogođen projektilom prvi je takav snimak iz Evrope od davnina, piše Index.hr.

Kao i mnogi Ukrajinci, Konstantin Liščuk nije verovao da može izbiti pravi rat. U trenutku napada on, njegova supruga i ćerka bili su u svom stanu, u neboderu od 24 sprata. Stan su kupili par godina ranije da bi njihova ćerka imala svoju sobu. Dugo su je renovirali, a onda su se uselili krajem 2021. godine.

„Dete me je pitalo da li će da nas pogodi projektil. Rekao sam da neće. Ali desilo se“, rekao je ovaj vlasnik uništenog stana u junu.

Noć pre incidenta spavali su u hodniku. Ovo je takozvano pravilo dva zida – između vas i spolja moraju biti najmanje dva zida. Ujutro su se probudili i pripremili doručak. Sedeli su u hodniku kada je projektil pogodio.

„Sećam se, tačno sam znao šta ću. Morao sam da pronađem sve. Bio je to armagedon“, rekao je nekoliko meseci nakon napada.

Požar je izbio na nižim spratovima. Kako je rekao, u napadu je povređeno 80 stanovnika. Veruje se da nije bilo mnogo žrtava jer su mnogi bili u skloništima ili su, kao i ova porodica, boravili u prostorijama koje nisu van spoljašnje zgrade.

Nakon incidenta, njegova ćerka se uplašila buke.

„Tata, sećaš se kako si mi rekao da nas projektil neće pogoditi. Lagao si. Nemoj to više da radiš“, rekla mu je.

Masovno uništenje i brza obnova

Razaranja su bila obimna, uništeni su stanovi između 15. i 21. sprata. Šteta je iznosila dva miliona evra.

Zgrada je obnovljena manje od godinu dana nakon što je pogođena. Zgrada je renovirana javnim novcem, ali i mesecima prikupljanim donacijama. Slike pre i posle objavljene su na zvaničnoj ukrajinskoj Fejsbuk stranici.

Pročitajte još:

U februaru 2022. godine ruska raketa je pogodila stambenu zgradu na aveniji Lobanovski u Kijevu, čija je srceparajuća fotografija užasnula ceo svet i pokazala prave namere Rusije.

Rusija je mislila da će ovim ratnim zločinom slomiti ukrajinski duh i naterati nas na predaju. Ipak, Ukrajinci nastavljaju da se bore.

Skoro godinu dana kasnije zgrada je renovirana. Oštećenje na zgradi više nije vidljivo, ali je ožiljak zauvek ostaje.

BONUS VIDEO Ukrajinka i Rus i „zabranjena ljubav“ u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar