Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Velika kriza 2008. godine biće praćena još većom krizom 2020. godine, dok se jedan autoritarni lider iz generacije bebibumera bude opirao istorijskoj promeni koja će nastupiti u Americi. Da, to je upravo ono što se dogodilo, ali možete li da verujete da je sve ovo predvidela knjiga napisana pre skoro 25 godina?

Pročitajte još:

Knjigu „Četvrto skretanje“ napisali su 1997. godine Nil Hau i Vilijam Štraus; neki su njihovo delo smatrali revolucionarnim u domenu „teorije generacija“, a drugi pseudonaukom, piše Biznis insajder, a upravo su ova dvojica autora skovala termin „milenijalci“.

Oni u knjizi tvrde da se istorija kreće u ciklusima od 80 godina, još od stare Grčke. Zašto baš 80? Jer svaki ciklus traje koliko i jedan duži ljudski život.

Oni dalje tvrde da je svaki ciklus od 80 godina podeljene na manje cikluse od 20 godina, a koje definiše generacija koja u okviru tih 20 godina stasava u odraslo doba. Svaka od četiri generacije koje čine veliki ciklus od 80 godina nosi svoj tarot identitet: proroci, nomadi, heroji i umetnici.

Četvrto skretanje su Hau Štraus definisali kao trenutak u kojem generacija heroja postaje odrasla i suočava se sa proročkom generacijom bebibumera koji ulaze u starost.

Foto: EPA-EFE/Sáshenka Gutiérrez

Oni su 1997. predvideli da će se milenijalski „heroji“ sukobiti sa bumerima „prorocima“ u trenutku krize i da stvari uopšte neće biti slatke.

Oni su kao godinu klimaksa tog sukoba predvideli upravo 2020.

Ova teorija je zadobila pristalice na obe strane ideološke ose. Kažu da je čak upravo knjiga „Čestvrto skretanje“ uticala na bivšeg američkog predsednika Bila Klintona da za svog potpredsednika izabere Ala Gora – jer su bili sličnih godina i političkog temperamenta.

Još jedan poznati ljubitelj ove teorije je bivši strateg i savetnik američkog predsednika u odlasku Donalda Trampa – Stiv Benon.

EPA-EFE/Kevin Hagen

Postoje prekretnice u američkoj i svetskoj istoriji koje ne odgovaraju Hauovoj i Štrausovoj postavci ciklusa. Amerikanci istoriju pre posmatraju kroz prizmu događaja poput ubistva Džona F. Kenedija ili napada na Kule bliznakinje 2001. godine.

Knjiga se našla i na meti kritika zbog nedostatka bilo kakve naučne osnove za tvrdnje iznesene u njoj.

Oni su, ipak, predvideli da će kriza početi 2005. godine. Velika recesija se dogodila tri godine kasnije, ali 12 godina od finansijske krize, milenijalci su i dalje obogaljeni njenim posledicama.

To nas dovodi do 2020. i sada 2021. koje dele sličnosti sa „klimaksom“ koji su dvojica autora predvidela. Pandemija koronavirusa je razorila planetu i u Americi pokrenula pitanje dostupnosti zdravstvene nege, ravoteže između javnog zdravlja, ekonomije i ljudskih života, ali i sve većeg procepa između bogatih i siromašnih.

Pandemija je u Americi pojačala rasne podele jer je crnu Ameriku razorila više nego ikoga drugog, a tenzije su eskalirale posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda koga su ubili policajci u Mineapolisu.

Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

#related-news_0

Desetine hiljada ljudi protestovalo je protiv sistemskog rasizma, a demonstracije su u više navrata prerasle u smrtonosne sukobe.

Hau i Štraus su predvideli da bi moglo da dođe do građanskih sukoba, da bi zemlja mogla da se pocepa geografski ili da se povinuje autoritarnoj vladavini.

Upravo se to i dogodilo sa Trampom, liderom iz generacije bebibumera koji je žestoko kritikovan zbog katastrofalnog upravljanja pandemijom, gušenja protesta nasilnim putem i podsticanjem nasilja posle poraza koji je pretrpeo – i odbija da prizna – na izborima održanim 2020. godine.

Milenijalci su se repozicionirali kao lideri, i iako autori knjige predviđaju „četvrto skretanje“ koje bi trebalo da dovede do resetovanja svetskog poretka 2026. godine, još uvek je pitanje ko će biti pobednik u ultimativnom obračunu dve generacije, bumera i milenijalaca.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar