nuklearna elektrana zaporožje mapa rat u ukrajini rusija
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Granatiranje ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje tokom borbi između ruskih i ukrajinskih trupa izazvalo je veliku zabrinutost Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Generalni direktor IAEA-e Rafael Grosi upozorio je na rizik od nuklearne katastrofe koja bi mogla da ugrozi javno zdravlje i životnu okolinu u Ukrajini, ali i šire. Obe strane negirale su napad na najveću nuklearku u Evropi, ali stručnjaci upozoravaju da realna opasnost od katastrofe postoji prvi put od početka rata.

Proruska uprava okupiranog ukrajinskog grada Enerhodara objavila je da su električni vodovi u nuklearki Zaporožje presečeni ukrajinskim granatiranjem. Ukrajina tvrdi da je za oštećenja kriva ruska strana, dok direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju napominje da su izjave dve strane protivrečne.

U saopštenju objavljenom na Telegramu, proruska uprava je objavila da je na području nuklearke, kojom i dalje upravljaju ukrajinski tehničari, izbio požar i da je isključena struja potrebna za bezbedno funkcionisanje elektrane.

Ukrajina rat Zaporožje Foto:REUTERS/Dmytro Smolienko

Međutim, Ukrajina optužuje Rusiju za udare u blizini nuklearne elektrane. Državna kompanija za nuklearnu energiju Energoatom objavila je da je Rusija granatirala elektranu, ali da ona i dalje radi.

Energoatom objašnjava da je odlučeno da se jedan od reaktora isključi iz elektroenergetske mreže zbog štete na električnim vodovima koji povezuju elektranu s termoelektranom Zaporožja koja radi na fosilna goriva.

Gašenje reaktora

Operater nuklearke ukrajinski Energoatom doneo je odluku da isključi jedan od šest reaktora s mreže, nakon što je artiljerijskom paljbom oštećen visokonaponski vod koji je važan za postrojenje. Prema podacima Energoatoma, nije došlo do povećane radioaktivnosti, ali i dalje postoji povećan rizik od požara i radijacije. U granatiranju dan ranije oštećeni su azotni sistem i pomoćni korpus elektrane.

Najveću nuklearnu elektranu u Evropi u martu je zauzela ruska vojska, ali njome i dalje upravlja ukrajinska državna kompanija Energoatom i njeni zaposleni.

Zaporožje, Ukrajina, rat
Foto: REUTERS/Stanislav Yurchenko

Već sedmicama su aktuelne kritike u kojima se ističe kako ruske snage koriste ovu nuklearnu elektranu kao štit za svoju artiljeriju, koja odatle granatira područja pod kontrolom Ukrajine.

„EU osuđuje ruske vojne aktivnosti oko nuklearne elektrane Zaporožje. Ovo je ozbiljno i neodgovorno kršenje pravila nuklearne sigurnosti i još jedan primer ruskog nepošoivanja međunarodnih normi“, rekao je Žozep Borel i tražio da se IAEA omogući pristup postrojenju.

Upozorenje stručnjaka

Nuklearni nadzor UN-a pozvao je na hitan prekid svake vojne akcije u blizini ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje zbog ogromnog rizika od nuklearne katastrofe. Posebno dramatično jeste to što ovo upozorenje dolazi samo dan nakon granatiranja, a i prvo je od početka rata 24. februara.

Zaporožje, nuklearna elektrana
Zaporožje, nuklearna elektrana Foto: Dmytro Smolyenko / Zuma Press / Profimedia/Zaporizhzhya NPP via YouTube/via REUTERS

Šef Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Marijano Grosi rekao je da je izuzetno zabrinut zbog napada.

Situaciju čini još težom to što ukrajinska strana tvrdi da su delovi objekta „ozbiljno oštećeni“ ruskim vojnim udarima.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ove napade nazvao je „nuklearnim terorom“ koji Rusija sprovodi nad čitavim svetom.

Uz to, postoje i tvrdnje da će Rusija Zaporožje potpuno prilagoditi vojnim aktivnostima, što potvrđuju izjave civila iz Nikopolju, koji se nalazi preko reke i još uvek je pod kontrolom Ukrajine – da su Rusi ispalili rakete iz oblasti oko fabrike i prebacili vojnu opremu u kompleks.

POGLEDAJTE JOŠ:

Unutar nuklearke

Nuklearnu elektranu Zaporožje, najveću u Evropi, čine kule za hlađenje, jezero, šest reaktora, skladište radioaktivnog otpada, kancelarije zaposlenih i stubovi električne energije.

Izgrađena je između 1984. i 1995. godine, a deveta je po veličini u svetu. Ima šest reaktora, od kojih svaki proizvodi 950 MW i ukupnu snagu od 5.700 MW, što je dovoljno energije za četiri miliona domova.

U normalnim vremenima proizvodi jednu petinu energije potrebne Ukrajini i skoro polovinu energije proizvedene u nuklearnim postrojenjima u zemlji.

Ova nuklearka već je bila na meti ruske vojske u martu ove godine, kada je i zauzeta. Tada je granatiranje dovelo do nekoliko požara u kompleksu nuklearke.

Ubrzo nakon toga, Rusi su uspostavili kontrolu nad Zaporožjem, dok IAEA već mesecima upozorava na potencijalnu opasnost po čitavu Evropu, ali i svet.

BONUS VIDEO Nuklearna elektrana Zaporožje nakon granatiranja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare