ginekolog
Foto: Shutterstock

Karlos Alburkeuerkee nije tipičan pacijent u centaru za rehabilitaciju. Ovaj 75-godišnjak iz Kordobe do 2015. godine radio je kao gradski beležnik. Nema problema s alkoholom ili drogama, ali se ipak nalazi u centru za rehabilitaciju i u njemu mora provesti jedanaest meseci. Njegov problem je sklonost ka korupciji koju je svojevremeno činio.

Pročitajte još:

Ovaj Španac osuđen je na četiri godine zatvora zbog pronevere čak 400.000 evra. Trenutno prolazi kroz 11-mesečni program rehabilitacije za korumpirane španske funkcionere pre nego što se vrati u društvo. Reč je o programu koji je uvela španska Vlada kao podršku programu reformacije „pokvarenih“ javnih kadrova.

„Ono što mi preostaje jeste to da popravim štetu koju sam izazvao“, kaže Karlos koji će u zatvoru u kojem služi kaznu proći evaluaciju psihologa.

On i njegove korumpirane kolege imaće grupne seanse na teme kao što su „lične sposobnosti“ i „vrednosti“. Biće deo projekta koji je se od marta primenjuje u devet španskih zatvora. Kroz njega će proći više od 2.000 osuđenih javnih službenika, i on će im, kako kažu iz španske Vlade, pružiti drugu šansu, koju po mišljenju zvaničnika svi zaslužuju.

Španski mediji prepuni su priča o velikim korupcijskim aferama. Među poznatijima je tzv. “slučaj Gurtel”, koji se još naziva i „Španskim Votegrejtom”, a tiče se popisa mita za javne uprave koji je pronađen u sveskama zapisničara vladajuće stranke. Takođe, poznat je i slučaj „Palau“, u kojem je pokradeno 23 miliona evra iz fonda za koncertnu dvoranu u Barseloni, i potrošeno na renoviranje privatnih stanova i letovanja.

Novac, euro, evri, korupcija, mito
Foto: Shutterstock

U Španiji korupcija u državnom aparatu čini pet odsto svih kriminalnih aktivnosti u zemlji.

Šta je suština projekta?

Ljudi koji stoje iza projekta navode kako cilj nije da se osuđeni kriminalci prijave za program, već da zaista shvate da nešto s njima nije u redu.

„Oni imaju novac i moć. Borimo se protiv njihovog uverenja da se mogu izvući od odgovornosti i da im ne treba pomoć“, kaže bivši sudija Angel Luis Ortiz, koji sada vodi ovaj španski projekat.

Sergio Ruiz, zatvorski psihijatar koji je osmislio program kaže da mu je cilj da osluđeni priznaju svoje mane u toku grupne terapije, te da od njih traži da učestvuju u seansama na kojima bi trebalo da zatraže od svojih žrtava da im oproste.

Foto: Shutterstock

Kako kaže, oduvek su se proučavali umovi ubica, ali ne i lopova u odelima. Zato je on sproveo istraživanje sa tri grupe volontera – zatvorenicima osuđenima za korporativni kriminal, nasilnim kriminalcima i skupinom običnih građana. Proučavajući njihove vrednosti i uverenja došao je do iznenađujućih zaključaka.

„Smatramo ih negativcima, ali to nije tačno. Imaju iste vrednosti kao i ostali građani. No, ono što im pomaže da se odaju kriminalu je stvaranje izuzetka od pravila, što psiholozi nazivaju moralnim odvajanjem. Racionalizuju svoja zlodela, prikazujući ih kao nešto što pomaže drugima, a ne njima. Takođe su prisutne visoke doze egocentričnosti i narcizma“, kaže psihijatar.

On je spreman da zasuče rukave.

„Možda ćemo rezultate videti odmah, a možda će trajati mesecima, kada dođemo do poglavlja o poniznosti i empatiji. Trudićemo se, a možda nešto i bude“, zaključio je.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar