Ilustracija Foto:Shutterstock

Progladnog utorka ujutro prošlog meseca u 5 časova, 1.600 policajaca i specijalnih snaga su krenuli u akciju oko belgijskog lučkog grada Antverpena. Preko 200 adresa potreseno je u najvećoj policijskoj operaciji ikad sprovedenoj u zemlji i potencijalno jednom od naznačajnijih poteza do sada protiv sve moćnijih narko-bandi Zapadne Evrope, prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Postoje nade da će operacija Nebo da najavi propast generacije lokalnih šefova, iako se belgijski i holandski kumovi uglavnom sada kriju u Dubaiju i Turskoj, nadajući se da će biti nedostupni vlastima.

Neverovatnih 27 tona kokaina je zaplenjeno na pristaništima Antverpena u kontejnerskim brodovima i sigurnim kućama, procenjene vrednosti od 1,4 milijarde evra, a izvršeno je i mnogo hapšenja.

Ovo je bio snažan udara protiv onoga što belgijski savezni tužilac Frederik Van Leu naziva „svetom u kojem je moral potpuno nestao“ ali je operacija Nebo takođe naglasila zastrašujući razvoj.

Evropa je zasenila SAD kao favorizovano tržište kolumbijskih kartela, zbog viših cena i mnogo nižih rizika koje predstavljaju evropske vlade u pogledu zabrane, izručenja i zaplene imovine.

Džeremi MekDermot, bivši oficir britanske vojske, koji je danas izvršni derektor Insajt krajma, rekao je da kilogram kokaina u SAD vredi oko 28.000 dolara na veliko, ali da je cena u Evropi i do 40.000 američkih dolara, a u nekim delovim i oko 80.000 dolara.

„To je više nova za manji rizik. Vidim namernu odluku nekih od najviših kolumbijskih trgovaca ljudima, zasnovanu na izvorima koji su zasedali u nizu sastanaka u periodu od 2006-2006. godine gde su donošene poslovne odluke, rekao je on.

„To je posao bez ikakvih problema. Razlog zbog kojeg su Antverpen i Roterdan toliko atraktivni je što su neke od najefikasnijih luka na svetu, a prevoze ogromne količine kontejnera, što trgovcima igranje brojeva“.

Načini operacije koji se dovode u glave evropske luke, gde Kolumbijci koriste belgijske i holandske kriminalce da premeštaju robu u italijanske, albanske, britanske, irske i druge mreže organizovanog kriminala, donose nivo korupcije i nasilja koji nikada nije viđen u ovom delu sveta.

„Više nemamo pljački“, rekao je Joris van der Aa, ugledni izveštač o zločinima i kolumnista Gazet van Antverpen.

„Svi su u poslu sa drogom“, dodao je on.

Među onima kji su izvučeni iz svojih kreveta u prvoj raciji operacije Nebo 9. marta, bili su službenici policije, službenik kancelarije javnog tužioca, državni službenici, poreski službenici, administratori bolnica osumnjičeni da su bandama dostavljali infomarmacije, kao i oni koji su mislili da su poslednjih meseci bili odgovorni za gotovo svakodnevne slučajeve nasilja koji su vezani za bande u gradu, počev od pucnjave u automobilima i napada granatama na domove do kažnjavanja.

Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Izvedeno je oko 50 hapšenja, ali usledila su još mnoga. Samo prošlog četvrtka u nekoliko gradova pretražena su dva zatvora i 24 kuće. Uhapšeno je 11 ljudi.

Operacija Nebo nastajala je dve godine, delimično je pokrenuta zbog eskalacije osećaja straha u gradu. Gradonačelnik Antverpena Bart De Vever ima 24-časovni nadzor nakon što je dobio pretnje.

Ali razmere divljanja koje su zadesile Antverpen osetile su se prošlog leta kada je otkrivena komora za mučenje u jednom selu na oko 30 kilometara od grada.

Pronađen je improvizovani zatvor izgrađen od sedam brodskih kontejnera. Tu se nalazila zubarska stolica sa kaiševima koja je bila opremljena za mučenje.

Makaze, testere, skalpeli, klešta i crne vreće od pamuka koje se stavljaju preko glave dovoljno govore o tome kakve su se scene tu odigravale.

Foto: EPA/VICTOR LOPEZ

Operacija Nebo je bila moguća samo zbog dešifrovanja onoga što je opisano kao nesaglediva služba šifrovanih poruka poznatih kao Skaj ECC, kanadska komunikaciona kompanija za koju tužioci sumnjaju da je kriminalna organizaija koja se maskira kao legitimno poslovno okruženje ljudi koji vole privatnost.

Kada su provalili u Skaj ECC, belgijska policija je tvrdila da je provalila u komunikacionu mrežu koju su koristili trgovci drogom i kojima su u potpunosti verovali i oni koje su ucenjivali, pretili i podmićivali.

U periodu od tri nedelje, policija je mogla uživo da gleda poruke koje su slate, prokupljajući informacije, delujući samo tamo gde su strahovali da postoji rizik po život i gradeći sliku bez presedana o sve moćnijim i opakijim kriminalnim mrežama koje rade na području luka Antverpen i Roterdam.

Skaj ECC je navodno negirao da je policija kompromitivala njihovu platformu za šifrovanu razmenu poruka. Belgijski tužioci su rekli da su istražitelji presreli oko 1 milijardu šifrovanih poruka od kojih je skoro polovina dešifrovana ali da će trebati meseci da se sve to obradi, što će verovatno otvoriti nove pute istrage.

„Svesni smo da će kriminalci biti fleksibilni i da će tražiti i pronaći nove načine za komunikaciju. Moramo da budemo oprezni i da sledimo nove tehnologije“, rekao je portparol tužilaštva.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar