Lukašenko Foto: Maxim Guchek / TASS / Profimedia

Veliki udeo nameštaja od drva koji se prodaje u robnim kućama širom Evrope povezan je s prisilnim radom političkih zatvorenika u Belorusiji, ilegalnim uništavanjem najstarije prašume u Evropi te direktno pomaže finansiranju režima beloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka.

Reč je o zaključcima istrage koju je sprovela britanska neprofitna organizacija Earthsight i otkrila da je beloruski kazneno-popravni sistem istovremeno i najveća drvna industrija u državi, koja se koristi prisilnim radom u svojim kaznenim kolonijama kako bi ne samo sekla šume, nego i proizvodila drvnu građu za zapadne proizvođače nameštaja, ali i sopstveni nameštaj koji bi potom preko posrednika završavao u evropskim državama.

Aleksandar Lukasenko
Aleksandar Lukašenko Foto:Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Osim države Belorusije, na takvoj je trgovini Lukašenko zarađivao i svojim Direktoratom za upravljanje predsedničkim vlasništvom, pod koji je upisano čak osam posto ukupne površine beloruskih šuma, uključujući sve zaštićene parkove prirode.

Taj je direktorat do prošle godine bio pod upravom Lukašenkove desne ruke, takozvane sive eminencije Viktora Šejmana, koji je već decenijama pod sankcijama EU zbog sumnje da je upleten u nestanak brojnih opozicijskih figura u Belorusiji. Iz parkova pod kontrolom Direktorata godišnje se seče više od milion kubnih metara drva, čime se nepovratno uništava Beloveška šuma – poslednji ostatak evropske prašume koja je nekad dominirala celom Evropom.

Foto: Twitter/Visegrád 24

Kaznene ćelije

Seču drva, obradu i proizvodnju nameštaja većinom obavljaju zatvorenici beloruskog kaznenog sistema, njih oko 8000, a beloruska udruženja za ljudska prava pronašla su brojne dokaze o prisilnom radu pod pretnjom mučenjem i kažnjavanjem. Njihove tvrdnje su potkrepljene i brojnim svedočanstvima beloruskih disidenata koji su proveli vreme u kaznenim kolonijama pre nego što su pušteni i pobegli u zapadnu Evropu.

Na papiru je rad zatvorenika dobrovoljan i plaća se, ali u praksi se odbijanje rada kažnjava batinama i maltretiranjem te slanjem u „kaznene ćelije“. Posebnoj su torturi izloženi politički zatvorenici koji moraju da nose posebne žute okovratnike i koje se udara i kažnjava i za najsitnije propuste, poput raskopčanog gumba na zatvorskoj odeći.

POGLEDAJTE JOŠ:

Drugi najveći izvor drva

Ništa od toga, pokazala je istraga Earthsighta, nije bio problem Veću za nadzor šuma (FSC), međunarodnoj neprofitnoj organizaciji koja firmama i poslovnim subjektima širom sveta izdaje sertifikate o odgovornom i etičkom upravljanju šumama.

Svi nacionalni parkovi pod upravom Lukašenkovog direktorata uredno su dobijali FSC certifikate od 2014. Certifikat je dobio i Nacionalni park Belovežskaja Pušča, iz kojeg su zatvorenici Kaznene kolonije br. 5 sekli drva i dostavljali ih državnoj drvnoj kompaniji Ivacevičdrev, koja je opskrbljivala čak i IKEA-u.

BONUS VIDEO Embargo na srpsku hranu u Belorusiji Lukašenko sve manje tolerantan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar