Foto: Shutterstock

Prvi slučajevi afričke svinjske kuge potvrđeni su na farmi svinja u Nemačkoj, saopštilo je danas savezno ministarstvo poljoprivrede.

PROČITAJTE JOŠ:

Bolest je potvrđena kod svinja na dve lokacije u istočnoj nemačkoj pokrajini Brandenburg, preneo je Rojters.

Prethodni slučajevi su pronađeni samo među divljim životinjama, pa je 1.267 slučajeva dosad otkriveno među divljim svinjama u Brandenburgu, koji se graniči sa Poljskom, gde je svinjska kuga prisutna.

Kina i ostali kupci zabranili su uvoz nemačke svinjetine u septembru 2020. godine, nakon što je zabeležen prvi slučaj među divljim životinjama. Osim Kine, još neki veliki azijski uvoznici doneli su istu odluku, koja je i dalje na snazi, Kuga je otkrivena na farmi na kojoj ima 200 životinja i na kućnom domaćinstvu na kojem ima samo dve svinje, saopštilo je ministarstvo zdravlja pokrajine Brandenburg.

Sve svinje su uništene.

„Skoro godinu dana se borimo protiv velikog pritiska zbog bolesti koja je došla iz Poljske“, izjavila je ministarka zdravlja Brandenburga Ursula Nonemaher.

Prema Poljskoj je izgrađena ograda kako bi se sprečio ulazak divljih svinja u Nemačku, a uspostavljeno je i šest zona u kojima se intenzivno love divlje svinje, dodala je ministarka.

„Vrlo mi je žao zbog prvih slučajeva na farmi svinja, ali nažalost ovakvu mogućnost nikada ne možemo da odbacimo“, kazala je Nonemaher.

Bonus video: Najveće prirodne katastrofe u istoriji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar