Foto:EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Nemačke vlasti uočavaju zainteresovanost nekih zemalja da utiču na nemačke izbore u septembru, ali su do sada takve aktivnosti bile na "niskom nivou", izjavio je danas šef nemačke obavestajne službe.

PROČITAJTE JOŠ:

Nemačka će 26. septembra izabrati novi parlament koji će odrediti ko će naslediti kancelarku Angelu Merkel, koja je odlučila da, nakon 16 godina vlasti, ne zatraži novi mandat.

Šef nemačke obaveštajne agencije BfV Tomas Haldenvang je rekao da su postojali različiti napori drugih država da izvrše uticaj na prethodne nemačke izbore i da je „definitivno uočen interes nekih država da vrše uticaj na ovogodišnje parlamentarne izbore“.

„Postoje naznake toga“, izjavio je Haldenvang, ali nije naveo koje su to zemlje, prenosi agencija AP.

U obraćanju novinarima u Berlinu, on je rekao da je „intenzitet ovih mera trenutno još uvek na niskom nivou“, ali da su vlasti primetile pokušaje hakovanja koji bi, kako kaže, mogli biti priprema za lansiranje stvarnog ili lažnog materijala u kasnijem periodu.

Haldenvang je napomenuo da je od februara njegova agencija registrovala „intenzivne napadačke aktivnosti jednog sajber aktera u Nemačkoj“ koje verovatno imaju obaveštajnu pozadinu, i u okviru kojih se nastojalo pristupiti elektronskoj pošti saveznih i državnih poslanika i članova njihovog osoblja.

Dodaje, međutim, da je vrlo mali broj tih pokušaja bio uspešan.

Bonus video: Haiti – zemlja pučeva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)