Foto:FANG DONGXU / Newscom / Profimedia

Epidemija kovid-19, koja je prvi put otkrivena u istočnom kineskom gradu Nanđingu, proširila se na još pet provincija i na Peking, a skoro 200 ljudi je zaraženo od kada je virus prvi put otkriven na gradskom aerodromu 20. jula. Kineski državni medij nazvao je to "najvećom zarazom nakon Vuhana", objavio je BBC.

Pročitajte još:

Svi letovi sa aerodroma u gradu Nanđing, u kome živi 9,3 miliona ljudi, obustavljeni su do 11. avgusta, a započeta su masovna testiranja stanovnika kako bi se epidemija stavila pod kontrolu, prenosi BBC pozivajući se na kineske državne medije.

Agencija Sinhua objavila je da će svih 9,3 miliona stanovnika, kao i oni koji su u poseti u gradu, biti testirano.

Kineski zvaničnici veruju da je trenutna epidemija povezana sa visoko zaraznom delta varijantom virusa i da se proširila zbog činjenice da je otkrivena na prometnom aerodromu, a saopšteno je da je sedmoro obolelih u kritičnom stanju.

Foto:FANG DONGXU / Newscom / Profimedia

Uprava aerodroma je ukorena, a jedno visoko disciplinsko telo Komunističke partije Kine saopštilo je da su uočeni problemi poput nedostatka nadzora i neprofesionalnog upravljanja.

Testiranje je pokazalo da se virus sada proširio na najmanje 13 gradova, uključujući Čengdu i glavni grad Peking, ali stručnjaci, koje citiraju kineski mediji, vjeruju da je epidemija još uvek u ranoj fazi i da se može kontrolisati.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar