Austrian Airlines
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Avio-kompanije „Austrian Airlines“ i „Air France“ otkazale su letove za Moskvu, jer Rusija nije pristala na promenu maršrute letova koji zaobilaze Belorusiju. Predstavnik francuske kompanije saopštio je da je let AF1154, koji je trebalo da ide iz Pariza u Moskvu, odložen. Isto se desilo i sa letom Beč-Moskva kompanije „Austrian Airlines“. Kako su naveli u kompaniji „Air France“, putnicima je ponuđeno ili da odlože let za neki drugi datum, ili da im se vrati novac za kartu.

„Kompanija ‘Austrian Airlines’ do daljnjeg je obustavila letove iznad beloruskog vazdušnog prostora na osnovu preporuke Agencije za vazduhoplovnu bezbednost EU (EASA). Iz tog razloga takođe je potrebno prilagoditi maršrutu leta iz Beča u Moskvu. Promene putanje leta moraju da odobre vlasti. Ruske vlasti nam nisu dale ovu dozvolu. Zbog toga je ’Austrian Airlines’ bio prinuđen da otkaže današnji let iz Beča za Moskvu“, saopštila je austrijska kompanija na zahtev za komentar povodom otkazivanja jutarnjeg leta iz Beča u Moskvu.

U sredu je EASA preporučila evropskim avio-kompanijama da izbegavaju vazdušni prostor Belorusije do kraja međunarodne istrage incidenta sa prinudnim sletanjem aviona kompanije „Rajan er“ u Minsku.

Nemačka Lufthansa, matična kompanija „Austrian Airlinesa“, je na pitanje blokade ruskog vazdušnog prostora navela da sve njihove kompanije trenutno izbegavaju bjeloruski vazdušni prostor.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko naljutio je Zapad u nedelju, kada je poslao borbeni avion da presretne linijski avion Ryanaira na letu između Atine i Vilniusa u kom su putovali beloruski disident Roman Protaševič i njegova devojka Sofia Sapega, koji su nakon prinudnog sletanja uhapšeni.

Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“ i preti mu kazna do 15 godina zatvora.

To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar