Dajana Rakić Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Dajana iz Beograda je ove jeseni odlučila da obiđe Švedsku i sama se uveri u onu dobro poznatu rečenicu "Hladno, ali standard". Tamo je sa srpskom platom obilazila supermarkete, prodavnice tehnike i odeće i odlučila da zapiše svoja iskustva, koja sada deli sa portalom Nova.rs. Evo kako izgeda čuveni švedski standard, ali iz srpskog ugla.

Ovog oktobra na mapi putovanja čekirala sam Švedsku. Nas Srbe na ovu zemlju uvek asocira jedna rečenica – „Hladno ali standard“. I baš tako jeste. Ne mogu u potpunosti biti saglasna da je toliko hladno ali da je standard – jeste.

A šta zapravo znači taj standard?

„Da li bi se vratila u svoju rodnu državu?“, upitala sam jednu devojku iz Srbije, koja već godinama živi u Švedskoj.

„Ne“, odgovorila je kratko, ali to me nije sprečilo da nastavim da joj postavljam pitanja. Pogledala sam je sa razumevanjem i upitala zašto, a ona je sa osmehom i samopouzdanim pogledom odgovorila „U ovoj zemlji ne možeš da propadneš“.

Dajana švedska srbija kupovina cene namirnice
Dajana Foto: Privatna arhiva

Upravo tako. Svet se raspada oko nas, kriza, ratovi i inflacija. U Srbiji manipulativna inflacija koju negiraju i ne tako vešto prikrivaju (izvinite što sam tako direktna, ali tako je kako je), a u Švedskoj – inflacija koja ne dozvoljava stanovnicima ove zemlje „da propadnu“. Kako?

Na osnovu procene povećanja cene potrošačke korpe Šveđanima se uvećava plata. Ukoliko osnovne namirnice poskupe za četiri odsto, svima će plata biti uvećana za isti procenat kako ne bi osetili talas inflacije.

Sva ova saznanja u meni su probudila želju da detaljnije sagledam trenutnu situaciji u Švedskoj i uporedim je sa svojom milom Srbijom.

Prva stanica – supermarket. Kako kažu prvo pa muško i prvo iznenađenje. Šta je sa cenama?

Dajana švedska srbija kupovina cene namirnice
Dajana Foto: Privatna arhiva

Ostala sam zbunjena, zašto je cena 15 jaja 25 kruna, malo više od 250 dinara? Čekaj, jel to mleko 12 kruna? 120 dinara?
Jel neko ovde priča o inflaciji? Koliko je sve ovo koštalo dok ovaj talas nije zahvatio Švedsku? Da li su zaista mnogi proizvodi jeftiniji u Švedskoj?

S obzirom na to da sam se u početku zbunila i na osnovu cena pomislila da sam u Srbiji počela sam da se preračunavam i došla do pitanja – Kako su cene skoro iste kao u Srbiji? Kako kada je u Švedskoj najmanja plata oko 2000 evra, a u Srbiji oko 350 evra?

Dajana švedska srbija kupovina cene namirnice
Dajana Foto: Privatna arhiva

Da li je u Švedskoj zaista standard ili nama naša država za razliku od ove hladne zemlje dozvoljava da propadnemo?

Sledeća stanica, velika robna kuća „Dollar store“.

I ponovo iznenađenje, pegla za veš 120 kruna, odnosno oko 1200 dinara, tiganj 100 kruna – oko 1000 dinara.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ne, meni ovo nije iznenađujuće jer sam navikla da pronalazim ove prozvode po istim i većim cenama u svojoj rodnoj Srbiji, ja sam šokirana jer su u Švedskoj pojedine stvari toliko jeftine, a plate zaista zavidne.

Sada se već pitam da li da spakujem kofere i sa srpskom platom odem u Švedsku, da li ću kao i svi mladi pobeći od svog zavičaja, svoje majke zemlje ili će se naša mila Srbija probuditi i ugledati na Švedsku i gledati na svoje građane kao na ljude kojima neće dozvoliti da propadnu?

BONUS VIDEO Švedski recept za sreću – odmoriti na svakih 45 minuta 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare