Tokom jednog od intervjua, koji je snimljen pre nekoliko godina, ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da nikada ne bi oprostio izdaju. Da se verno pridržava toga postalo je i više nego jasno u sredu - kada je život u misterioznom padu aviona izgubio šef Vagnera Jevgenij Prigožin, koji je tačno dva meseca pre pogibije ustao protiv Putina i pokrenuo "marš na Moskvu". Takođe u sredu, ceh je platio još jedan čovek umešan u pobunu - ruski general Sergej Surovikin, poznatiji pod nadimkom "general Armagedon", koji je smenjen sa čela Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije.

Naime, upadljivo ćutanje Kremlja, ali i dobro poznata ruska praksa obračuna sa neistomišljenicima i protivnicima, koji po pravilu stradaju pod čudnim okolnostima, navela je mnoge da iza Prigožinove smrti stoji upravo Putin.

Na to ukazuju i brojni dokazi.

Foto:Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia; REUTERS/Marina Lystseva; Not supplied /WillWest News Profimedia; Ostorozhno Novosti/Handout via REUTERS

Pre svega, prilikom pada aviona čoveka koji je pre tačno dva meseca zadao najteži udarac Putinu i istoriji, i ozbiljno poljuljao njegov režim, desio se niz čudnih i nepredviđenih stvari, koje kada se dublje sagledaju, ne mogu biti koincidencija.

Neposredno nakon što se privatni avion „Embraer Legacy“, koji je u vlasništvu Prigožina, srušio u blizini sela Kuženkino u Tverskoj, svedoci su ispričali kako su u momentu kada je letelica počela da pada, čuli čak dve eksplozije.

To je prema mišljenju stručnjaka, dovoljan dokaz da rušenje aviona vođe Vagnera, nije izazvao kvar već da je avion ili namerno raznesen bombom, ili ga je oborio ruski PVO.

Trebalo bi napomenuti i da letelica nije pokazivala nikakve znakove problema sve dok u poslednjih 30 sekundi nije naglo počela da gubi visinu.

Foto:REUTERS/Marina Lystseva; Not supplied / WillWest News / Profimedia; Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia

Na snimcima, koji su nastali tokom pada letelice, jasno se vidi kako se avion brzo spušta sa nosom okrenutim skoro pravo nadole i oblakom dima koji izlazi iz njega.

Iz tog razloga, stručnjaci veruju, da je avion oborila raketa zemlja-vazduh ili neka vrsta odbrambenog sistema.

Takođe, na pojedinim delovima letelice vidljivi su tragovi slični rupama koje nastaju pri pogotku protivvazdušne rakete

Bomba ipak bila u avionu?

Sa druge strane, predstavnici ruske Federalne agencije za vazdušni saobraćaj tvrde da je u avionu došlo do eksplozije, odnosno da nije oboren. U prilog tome govori podatak da je prema sajtu Flightradar24, avion bio na visini od 8,5 kilometara pre nego što se srušio, jer ne mogu svi sistemi protivvazdušne odbrane da obore letelicu na takvoj visini.

Foto:REUTERS/Marina Lystseva; Ostorozhno Novosti/Handout via REUTERS ; REUTERS/Yulia Morozova/File Photo

Takođe, pojedini stručnjaci su mišljenja da bi PVO naneo mnogo veću štetu od one koju je pretrpela letelica u kojoj je stradao Prigožin.

To viđenje, poklapa se sa tvrdnjama da je bomba koja je navodno srušila avion bila vešto skrivena u sanduku sa skupocenim vinom.

Ukoliko se ovo ispostavi tačnim, mogle bi da se potvrde navodi da je to maslo FSB-a, koji je sve pripremao još od 18. jula, kada je ovaj avion navodno parkiran.

Surovikin prošao kroz žuto svetlo?

Iako nije jasno da li iza ovoga zaista stoji Kremlj, svakako se ne može osporiti da Prigožin tokom poslednjih meseci nije bio omiljen u Moskvi.

Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia, GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KRE/EPA-EFE, Yevhen Kotenko / UkrInform / Profimedia,REUTERS/Gleb Garanich

Bez simpatija ostao je i Surovikin, pogotovo kada je dokazano da je bio dobro upućen u pobunu Vagnera u junu.

Ipak, „general Amargedon“, je svakako bolje prošao.

Podsetimo, Surovikin je – znajući šta bi moglo da mu se dogodi, nakon pobune pokušao da sakrije da je znao za nju.

Čak se i pojavio se u video snimku koji izgleda pomalo razbarušen i apelovao na šefa Vagnera da zaustavi svoju pobunu.

„Prešli smo dug put, pozivam vas da prestanete, poslušate volju predsednika, rešite sve probleme mirnim putem“, rekao je u trenutku kada su snage Vagnera zauzele ruske gradove Rostov i Voronjež i krenule u marš ka Moskvi.

Sergej Surovikin Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

To je sve začudilo, jer je uveliko bilo poznato da je Surovikin bio u dobrim odnosima sa Prigožinom, koji je izrazio svoje divljenje generalu.

#related-news_0

Da je reč o pokušaju „prevare“ javnosti, postalo je jasno nakon što je CNN objavio poverljive dokumente koji su otkrili da je Surovikin bio tajni VIP član privatne vojne kompanije Vagner, objavio je taj medij.

Dokumenti su pokazali i da je Surovikin imao lični registarski broj u Vagneru, kao i još najmanje 30 visokih ruskih vojnih i obaveštajnih zvaničnika.

Od tog momenta, Surovikina više niko nije video. U javnosti je počelo da se spekuliše o tome da je odveden u ozloglašen moskovski zatvor Lefortovo na ispitivanje. Kako se spekuliše, Lefortovo je „prebivalište“ mnogim neprijateljima Putina, a metode ispitivanja, pa i sam zatvor izazivaju jezu.

Tada je navođeno i da bi mogao da se suoči sa optužbom za izdaju i kaznom od 20 godina zatvora. Ipak, uspeo je da se izvuče, ali mu ruska opoziciona javnost sada savetuje da izbegava prozore i topao čaj – dve bezopasne stvari koje su se pokazale pogubnim po mnoštvo Rusa.

BONUS VIDEO Stanovnici Moskve o smrti Prigožina