José Andrés Foto: Michael Brochstein/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Osnivač humanitarne organizacije Svetska centralna kuhinja (WCK) Hoze Andres izjavio je da izraelska vlada treba odmah da obustavi ubijanje civila i humanitarnih radnika, otvori više kopnenih puteva za dostavljanje hrane i lekova za Pojas Gaze i započne mirovne pregovore.

Andres je u autorskom tekstu za Njujork tajms poručio Izraelu da ne može da dobije rat izgladnjivanjem celog palestinskog naroda. Andres je rekao da je sedam humanitarnih radnika WCK, koji su ubijeni u misiji u Pojasu Gaze u ponedeljak, rizikovalo svoje živote da bi podelili hranu onima kojima je najpotrebnija i da je WCK poslužio više od 43 miliona obroka u palestinskoj enklavi.

Andres je istakao da je sa tih sedam radnika bio u misijama u Ukrajini, Turskoj, Maroku, na Bahamima, u Indoneziji, Meksiku, Gazi i Izraelu.

Pročitajte još...

On je pozdravio obećanje izraelske vlade da će sprovesti detaljnu istragu o tome kako i zašto su ubijeni radnici WCK. Andres, koji je nominovan za Nobelovu nagradu za mir 2019. godine, napomenuo je da WCK pomaže i Palestincima i Izraelcima i da je više puta pozivao na oslobađanje talaca koje drži Hamas.

WCK je saopštila u utorak da obustavlja rad u Gazi nakon napada u kojem je ubijeno sedam njenih radnika.

WCK je saopštila da je napadnuto njihovo vozilo u centralnoj Gazi kasno u ponedeljak, nakon što su radnici te organizacije pomogli u isporuci hrane i drugih zaliha u severnu Gazu koje su stigle nekoliko sati ranije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar